100-годишна русенка ще бъде оперирана до дни за поставяне на имплант в счупеното й дясно бедро, съобщи началникът на отделение „Ортопедия и травматология“ в Многопрофилна болница Русе проф.Пенчо Косев.
Куна Негрова била приета на лечение в края на септември и закръглила забележителния юбилей на 7 октомври.
На 25 септември приехме възрастната жена със счупено бедро и открита рана с остра инфекция. Тя беше неконтактна, доведе я съпругата на внука й и обясни, че баба Куна е паднала вкъщи на 2 септември. За две седмици счупената кост е пробила кожата, раната започнала да кърви и накрая се е инфектирала, обясни наблюдаващият я в момента ортопед в отделението д-р Емил Донев.
Екипът в ортопедията започнал да обработва ежедневно раната на възрастната пациентка и така била  преодоляна опасността от ампутация на крака.
Баба Куна стигнала до това положение заради трагедия в семейството. Внукът, чиято съпруга я закарала в болницата, страдал от онкологично заболяване и жена му непрекъснато се грижела за него. Дъщерята на старицата пък живее и работи в Германия. На 21 септември болният внук починал, а четири дни по-късно жена му забелязала инфекцията и закарала бабата на лечение.
Екипът в „Ортопедия и травматология“ обгрижва пациентката по всички правила на медицинската етика, независимо че тя вече е на 100 години. До няколко дни ще й бъде поставен имплант в бедрото, посочи проф. Пенчо Косев.