Директорът на Русенската опера Найден Тодоров спечели „Кристална лира“ благодарение на вота на слушателите на радио Classic Fm. 323 гласа от аудиторията на радиото са наклонили везните в полза на Тодоров и той получава наградата за интерпретацията и изпълнението на операта „Нос“ на Шостакович на русенска сцена.
Това е вторият такъв приз, който Тодоров получава. Първата „Кристална лира“ директорът на Русенската опера получи през 2005 г. за изпълнението на Втора симфония от Малер с Националната филхармония. Както „Утро“ писа, престижната награда получи и постановъчният екип на премиерата за България на авангардния спектакъл „Нос“ по повестта на Николай Гогол.
На 8 ноември Найден Тодоров ще дирижира в София „Кармина Бурана“ на Карл Орф. Той ще застане на пулта в качеството си на постоянен гост-диригент на Софийската филхармония. Заедно със столичния оркестър и хора на Филхармонията в изпълнението ще се изявят и солистите на Операта в Русе - сопранът Мария Цветкова и тенорът Георгиос Филаделфевс и баритонът Александър Крунев.