Общинската обществена трапезария в Средношколското общежитие ще продължи да работи до края на тази година и ще осигурява топъл обяд за 100 бедни и болни русенци. Това каза за „Утро“ шефът на общинската дирекция „Здравни и социални дейности“ Мариела Личева, като допълни, че от 1 октомври общината е продължила договора си с фонд „Социална закрила“ към социалното министерство и са осигурени 18 500 лева. От подадените молби за ползване на социалната услуга през есенно-зимния период около 10 човека са в списъка на чакащите. Това означава, че общината покрива 95% от всички нуждаещи се. 
Социалната услуга вече е добре позната на потребителите. Това са основно възрастни, крайно бедни, самотници и хора с увреждания. Има и няколко души на легло, на които храната се носи вкъщи. Всеки ден посетителите се подписват на списъци, а ако пет дни одобрен кандидат не посети трапезарията без уважителна причина, отпада. Тогава идва ред на резервите, които чакат на опашка за топъл обяд.
От Фонд „Социална закрила“ се отпускат по 2 лева за дневен порцион от две ястия, но благодарение на доброто управление на финансовите средства нуждаещите се в Русе получават и десерт. Това се постига, като се комбинират постна супа с месно ястие или обратното, за да се осигури и нещо сладко накрая.