Търся патрон за балетната трупа. Това обяви вчера директорът на русенския балет Силвия Томова. Смятам, че Русе има достойни мъже и жени, които могат поотделно или заедно да откликнат и да ни помогнат, за да не изпадаме в неловки и неприемливи ситуации заради безпаричие, каза Томова. 
Поводът за горчивите й думи и за отправения апел, пълен с надежда, бе новата премиера, която публиката предстои да види в петък от 19 ч в салона на операта. Това е един напълно нов спектакъл, който е произведен от трима балетисти - Мариян Янков, Александър Марков и Теодор Цаков, влезли в ролята на режисьори, хореографи и на всички останали, които обикновено са „от другата страна на бариерата“ при подготовката на едно представление. Заглавието е „Странен отряд“ - вдъхновено от един от етюдите, изпълнени преди година от момчетата в концерта на балета и танцова академия „Минкоф“. В названието обаче има повече послания - и те са насочени най-вече към младата публика. С различни стилове /май само салса не сме включили/ показваме света през погледа на един тийнейджър, обясни Александър. Идеята ни бе да направим възможно най-модерен спектакъл, за да привлечем в залата младите  русенци, сигурен съм, че ще им бъде интересно, каза Теодор, който е автор и на мултимедията. Екипът на тримата е благодарен на колегите, които са ги възприели като постановчици, но най-вече на директорката Томова, която им дава възможност за този артистичен експеримент. 
Видях, че тези трима изпълнители са натоварени с голяма доза талант, която трябва да развиват - а това може да стане на сцената, каза Силвия Томова. Според нея предстои да се види изключително интересна импресия, разказ от различна позиция, в който са комбинирани съвременна музика, модерни тенденции и много вдъхновение, добави тя и подчерта, че момчетата сами са си подбрали музиката, сами са измислили хореографията, сами са се погрижили за всичко. В крайна сметка пак те са набавили и гуменките, фланелките и другото необходимо за премиерата, като липсващите 500 лева извадили от своите джобове. 
Вероятно тези пари ще се върнат, но въпросът е, че в момента ги няма в касата на операта, а ние имаме два дни до премиерата, каза Томова. Унизителната ситуация, в която е балетът - стари репетиционни помещения, в които дори няма климатик и през лятото е ад, мизерни гримьорни, не по-малко мизерни условия в жилищата, които се предоставят на артистите - е в разрез с качеството и достойнствата на трупата. Трупата е добра, затова трябва и всичко останало да е перфектно - и декорите, и костюмите, и условията, в които работят, убедена е примата. Балетният артист прекарва целия ден в залата и в театъра - и когато това става в мизерия, не е чудно, че нашите артисти в един момент все пак предпочитат да напуснат, споделя с горчивина Томова. Неотдавна за Германия са заминали солистите Елена и Милен Харалампиеви - Елена направи блестящи роли в последните два сезона, като покори и русенската, и столичната публика. Те плакаха, плаках и аз - никак не ми се иска да се разделям, особено с такива талантливи колеги, не скри директорката. Сега заминават за чужбина  Галя и Светослав Маринови - Галя направи онази изумителна Кармен преди година... „В същото време тук се обаждат японци, корейци - искат да дойдат да работят тук, искат това главно заради репертоара, в България такъв репертоар поддържаме само ние и софийският балет, ние наистина сме ниво. И е особено обидно, когато заради подобна немара си тръгват наши артисти, вместо тепърва да работят и да се развиват. А в тях е вложено толкова много - само един ученик на националното училище за балетно изкуство в София струва на държавата 1,2 милиона лева! За балерини като Елена и Галя са отворени много врати в Европа и по света. А Русе не можа да ги задържи, въпреки че те не искаха да напускат“, каза Силвия Томова. 
Тя все пак се надява, че в града има хора, които оценяват високата класа, която вече отново показва русенският балет. Ще търся взаимодействие с всички институции, защото съм убедена, че не е  възможно градът да не оценява това ценно нещо, което притежава - балетът, с който може да се гордее, но трябва и да го подпомага, да го обгрижва и да го показва, убедена е директорката на трупата.