Наръган с нож в сърцето 45-годишен мъж е спасен от сигурна смърт благодарение на дежурния екип в хирургията на Многопрофилната болница, чията работа граничи с медицинско чудо.
Пострадалият Д.Т. е закаран в болницата с линейка във вторник около 23.15 часа с прободна рана в лявата страна на гърдите. Външно по тялото нямало кръв, а пациентът бил неконтактен и миришел на алкохол. Дежурните медици в Спешно приемно отделение веднага откарали новопостъпилия в хирургия, където го поел екипът на хирурга д-р Емил Михайлов.  
Пациентът бе поставен на операционната маса, където анестезиолозите д-р Сашка Александрова и д-р Ненчев веднага го интубираха. В това време кръвното му налягане започна рязко да пада и стигна до стойности 60:20, а хемоглобинът му слезе до 44 единици при норма 120. Това ни подсказа, че мъжът прави сърдечна тампонада, тоест перикардът се пълни с кръв и не позволява на сърцето да се движи, което довежда до събиране на границите на кръвното, разказа пред „Утро“ д-р Михайлов.
Последвала светкавична организация за отваряне на гръдния кош на Д.Т., което било извършено от д-р Михайлов и повикания на помощ дежурен хирург в Спешно приемно отделение д-р Стефан Йовчев. Двамата лекари направили разрез на перикарда, почистили насъбраната кръв и съсиреци и видели раната в сърцето с дълбочина около 1 см. 
Освобождаването на перикарда дало резултат, кръвното на оперирания започнало да се качва и операцията продължила малко по-спокойно.
Зашихме раната, но това не бе никак лесно, защото се работи в едно много тясно пространство в сърдечната област. Трябваше да се шие много бързо, а сърцето непрекъснато се движи и всяка грешка можеше да доведе до скъсване на сърдечния мускул, обясни хирургът.
Около 0.50 часа на пациента била прелята кръв и той бил настанен в Интензивно хирургично отделение.
Вчера тръбата от анестезията е извадена, но Д.Т. започнал да буйства и затова е приспан с медикаменти. Кръвното му налягане обаче вече е стабилно, а хемоглобинът се е качил до 111.
Операцията не е уникална, случва се на 10-15 години хирург да зашие наранено сърце, но е сериозно  предизвикателство и в никакъв слечай не е рутинна. Удовлетворени сме професионално и човешки, че с общи усилия спасихме един живот, каза още д-р Михайлов.
До наръгването се стигнало по една от най-честите причини в подобни случаи - заради любовен триъгълник. Д.Т., две години по-възрастният му другар по чашка Н.И. и жена му се прибирали по домовете си от събиране в общ приятел. Двамата мъже са безработни, хващат се на парче където успеят и каквото изкарат, го изпиват. Д.Т.  успял да прелъсти жената на Н.И. и двамата завързали връзка. Във вторник вечерта от приказка на приказка по улицата между „Стефан Стамболов“ и Стоматологията покрай ОУ „Ангел Кънчев“ Д.Т. се изтървал, че има отношения с жената на Н.И., а рогоносецът решил да измие мъжкия си позор с кръв. Извадил нож и замахнал към любовника, но той показал смелост и ловкост и не само също извадил нож, но и успял да рани приятеля си в краката, за да го сплаши. Само че Н.И. вече не мислел за себе си, а за отмъщението за поруганата си чест и успял да забие със силен удар ножа си в гърдите на Д.Т.
Случаен минувач видял, че на улицата се лее кръв и в 22.30 часа се обадил на тел.112. Пристигналият на място патрул от Първо РПУ повикал Спешна помощ и така участниците в кървавия конфликт стигнали до болницата, където Д.Т. веднага бил сложен на операционната маса, а Н.И., чийто рани били по-повърхностни, бил настанен в хирургично отделение.