С три грамоти за отлично представяне се завърнаха самодейките от читалище „Светлина“ в Сваленик от националния фестивал „Море от ритми“ в Балчик. Отличията са за автентичен песенен фолклор, танцов изворен фолклор и обреден фолклор. Там сваленишката група получила и една специална награда от Историческия музей - статуетка на Майката на боговете, която им е връчена за опазване на фолклорното наследство. 
Това лято беше богато на реколта от награди, казаха от читалището, като коментираха: „Където сме се явили, все най-големите награди вземахме!“. Преди Балчик самодейките са участвали изключително успешно във фестивала „Фолклорен извор“ в свищовското село Царевец - оттам са донесли два златни медала за показания обичай „Вълчи празници“. На фестивала на народната носия пък в Жеравна сваленичанки заслужили пак най-високата награда - званието „Най-добра група за автентичен фолклор“.
Жените от фолклорната група в Сваленик изразяват признателност на своите спонсори, без чието съдействие пътуванията им за изяви на фестивали и събори биха били невъзможни.