Над 30 къщи на улиците „Згориград“, „Елин Пелин“ и „Черни връх“ в квартал „Родина“ се рушат и потъват пред очите ни, биха тревога засегнатите собственици.
Проблемът се наблюдава от 2-3 години, но през последните месеци разрушенията са драматични. Напуканите стени, сцепените покриви и падащите мазилки вече са масови явления.
Всяка седмица от ВиК копаят и вече има над 30 кърпежа. Само през последния месец са копали 5 пъти в района, казаха хората от квартала. 
В неделя таванът в една от стаите падна и цяло чудо е, че внуците ми не бяха там, разказа Васко Василев. Той има и множество други щети по къщата си - напукана мозайка и плочки, сцепени външни стени, улягания.     
В квартала няма семейство без оплакване. Покривът на една от къщите е разделен на две, а някои от домовете се цепят за втори път, след като вече са били ремонтирани заради появилите се дълбоки пукнатини.
ВиК инсталацията тук е правена през 60-те години, оттогава само се кърпи. На някои от местата е копано едно върху друго. Около прорезите в асфалта всяка сутрин избива около 2 пръста влага, след това слънцето я изпарява. Асфалтът е напукан и това означава, че водата идва отдолу, коментираха засегнатите от пропадането хора. Те са решили да си наемат колективно адвокат и да си търсят правата, като ще настояват за обезщетение. 
Авариите се дължат на амортизирана водопроводна мрежа. Миналата година имаше аварии с щети на две къщи, които бяха поети от застрахователите. На улица „Елин Пелин“ например има три водопровода. Когато получим сигнал за проблем, веднага го отстраняваме, но ВиК авариите не са основна причина за разрушаването на къщите. Ще имаме предвид включването на смяната на водопроводите на тези улици в инвестиционната програма догодина, каза шефът на ВиК Сава Савов.