Книгата „Петър Петров Парчето. Свободният полет на духа“, излязла от печат неотдавна, бе представена за първи път пред русенската публика. Това стана на първия за сезона джаз клуб в Клуба на дейците на културата, когато в Русе гостуваха пианистът Антони Дончев, басистът Димитър Сираков и Борис Петров, Малкото Парче, който свири на саксофоните. 
Книгата е издадена с финансиране по общинската програма за подкрепа на проекти в областта на изкуството и културата. Инициативата бе на Петър Петров и Диана Ковачева от КДК, които са и съставители на изданието. В него са включени спомени от различен ъгъл и с различна изповедна интонация на хора, които са били близки до големия музикант, който бе един от символите на Русе. Интригуващи са текстовете на Коста Биков, Даниел Джумалийски, Илко Петров, Христо Йоцов, Васил Петров, Иглика Пеева, Анита Коларова, Александър Заберски и много други близки и приятели на Парчето. Свои съкровени спомени споделят също и синът и дъщерята на джазмена - Борис Петров и Еслица Петрова. Специално достойнство на изданието са десетките снимки и факсимилета, които връщат спомена за един живот, станал равнозначен на достойнство, чест, артистизъм, всеотдайност. 
При представянето на книгата в Клуба бе прочетен поздравителен адрес от и.д.кмет Димитър Наков, много от присъстващите разказаха за своите докосвания до големия талант. Специални адмирации заслужи портретът на Петьо Парчето, направен от художника Пламен Монев, който е и корица на книгата.