Къде в България се намира Музеят на магарето и се провежда био рали? 
Девизът на кой град е „Достойнство и вяра“? 
В коя държава се използва така нареченият конфесионален признак за разпределение на политическите постове. Президентът трябва да е християнин-маронит, премиерът е задължително мюсюлманин-сунит, вицепремиерът е православен християнин, а председателят на парламента - мюсюлманин-шиит?

С подобни въпроси са израснали поколения телевизионни зрители, които редовно са замръзвали пред екрана, докато тече уникалното авторско предаване „Минута е много“. Неговата ненадминатост и приковаващ интерес се дължат не по-малко и на господин „Минута е много“ - водещия Петър Вучков и сладкото човече, което неподправено подсеща „няма време“.
Изглежда носталгията и липсата на подобен род развлекателни, но и образователни игри е немалка, затова и все по-често т.нар „куизове“ /игри с въпроси по подобие на викторини, на които трябва да се отговори в рамките на определено време - б.а./ се пренасят в нощния живот и вечерното разпускане. Един от хората, които са се отдали на организирането на подобен тип забавления, е куиз-мастерът Ивелин Николов. Той е в основата на провеждането на куизовете в клуб „Дийп“ на ул.“Александровска“. Заведението е едно от двете в Русе, в което от 2 години веднъж в седмицата игрите с въпроси са традиционни. Традиционни са също резервациите и пълните маси с компании от всяка възраст и социален статус, които с жажда за мерене на знания очакват поредната куиз-вечер. 
„Куизовете поставят своето начало през 70-те години в Англия, като целта им е не само да носят забавление, но и да научат на нещо играещите. Традиционно те се правят в делнични дни, когато по заведенията не се предлагат атрактивни програми, като в петък и събота вечер например. Във викторината участват формирани от публиката отбори, които се състезават чрез своите познания за спечелването на първенството, както и за различни награди. Играта включва въпроси от различни области като спорт, музика, кино, история, изкуство, география, фолклор, компютри, химия, биология и други“, разказва Ивелин, който извън времето за куизове се занимава със спедиторския си бизнес. Голяма част от времето извън работата си обаче мъжът е посветил на игрите за любознателни. Така той започва да измисля въпросите, които се разиграват в „Дийп“ и влиза в ролята на водещ. Той и управителят на бара Бисер Христов са виновниците емблемата на куиз-игрите в България Петър Вучков да гостува в Русе и да си припомни атомосферата от времето на телевизионните минутковци. Ненадминатият водещ ще гостува в бар „Дийп“ на 8 октомври вечерта, когато се открива новият куиз-сезон в клуба.
„Самият Вучков много се зарадва на нашата покана. Досега не е получавал подобни предложения от никое заведение в страната. Единствените му въпроси бяха какво представлява клубът“, разказа Николов. Очаква се 78-годишният водещ буквално ще се върне назад в телевизионната си кариера, тъй като организаторите са подготвили въпроси, които вече са били задавани в „Минута е много“. 
„По време на първи кръг традиционно се задават въпроси с два избирателни отговора, а във втори - с четири. Решили сме тези два кръга да съдържат питанки от архивите на „Минута е много“. Трети кръг обикновено представлява фотозагадка, четвърти е аудио- или видеозагадка, а последният пети е въпрос с отворен отговор. При него място имат въпросите с повишена трудност, за които се изискават не само знания, но често пъти и логика“, обяснява куиз-мастерът.
Николов обяснява, че като бивш преподавател му е сравнително лесно да измисля и подготвя въпроси за състезанията.
„Важно е въпросите да са ясно зададени и да не подвеждат. Те много приличат на въпросите, които учителите задават на писмените изпитвания“, разказва Ивелин. И обяснява, че освен че много чете и е любознателен, се случва, докато пътува или се разхожда, да се натъкне на подходящ бъдещ въпрос във викторина. Така, докато пътувал за спортен мач към Хасково, се открил девизът на града - „Достойнство и вяра“. И тъй като не бил чувал за него, веднага си го записал на диктофона на телефона. По-късно по време на пътуването си разбрал, че в Гурково има музей на магарето и в селото се провежда био рали или, иначе казано, състезание с магарешки каруци - поредно попадение, което съвестно си записал и разиграл в куизовете.
Самият Ивелин е голям почитател на подобен род игри. Той е редовен състезател и победител в куиз-надпреварите в бар „Камелино“, по-известно като „Шатрата“. 
Съвременните викторини у нас поставят началото си в Пловдив. Там през пролетта на тази година се проведе и Първият национален куиз-шампионат. В него участие са взели два русенски тима, като отборът на „Орките“ се завърна като големия победител. През 2016 година предстои да се проведе Втори национален куиз-шампионат, като най-вероятно негов домакин ще е русенският клуб „Дийп“.