Министерски съвет отпуска до 45 000 лева, колкото са необходими за възлагане на прединвестиционното проучване за градската железница в Русе. Най-късно до средата на другата седмица областна администрация ще пусне документите по възлагането на обществена поръчка, каза за „Утро“ областният управител Стефко Бурджиев, като допълни, че поръчката е много специализирана. 
Проектът за градска железница ще направи Русе съвременен европейски град. Тя ще свързва Централна гара Русе с Индустриален парк, гара Север, компаниите на територията на бившия Комбинат за тежко машиностроене и Мартен. В тези зони работят 3000 човека, които ежедневно се придвижват към работните си места с организиран работнически транспорт (автобуси, бусове), лични автомобили и таксита.
Необходимо е да бъдат проектирани и изградени четири или пeт железопътни спирки в зависимост от предпроектните проучвания. В много градове по света бързата железница, наричана още градска или работна, се използва ефективно като алтернатива или допълнение на съществуващия градски транспорт.