Мариета РАДЕНКОВА
„От 32 години съм шофьор, имам бизнес с разнос на стоки и зареждам магазини. Излизал съм от много сложни ситуации на пътя, но не мога да си обясня как се стигна до инцидента. Гледах непрекъснато огледалата, докато се движех назад, и въобще не съм я видял“, заяви пред съда 51-годишният Чавдар Г., който е изправен пред съда за фаталното прегазване на 78-годишната пешеходка Василка Ш. Мъжът бе категоричен, че е шофирал разумно, внимателно и се е движил с не повече от 6-7 км/ч.
Инцидентът с фатален край за възрастната пешеходка е от 2 януари 2014 година, когато тя намери смъртта си на ул.“Панайот Хитов“. Улицата, която е затворена към бул.“Скобелев“, е известна на шофьорите с това, че излизането от нея става на заден ход. Назад се движил и новият 8-метров бус „Фолксваген“ на търговеца, след като заредил поредния магазин в почивния ден. След около 80 метра шофьорът усетил неравност и спрял. Не видял обаче препятствие, още повече че улицата била пуста и продължил. Почти веднага обаче отново автомобилът се разклатил и след като за втори път слязъл да види какво се случва, се озовал пред кошмарна гледка: пенсионерката била просната с кървяща глава на улицата без пулс и с крака към буса. Това вероятно се дължи на факта, че жената е вървяла по пътя, а не по тротоара и е останала невидима за шофьора. Според прокуратурата обаче той е можел да положи повече усилия и да избегне фаталния край, като помоли съпругата си, с която е пътувал, да му сигнализира за условията по улицата и дали има опасности.
Вчера по делото бяха разпитани свидетели, но тъй като адвокатът на Чавдар държи лично да изслуша заключението на медицинската експертиза, а вещите лица отсъстваха, решаването на казуса се отложи.