Компетентният съд за гледане на дела като това с кокаиновия комбайн „Дон Роко“, по което се твърди, че преносът на близо 60 килограма наркотик е минал и през Буенос Айрес, е Софийски градски съд, заяви адвокат Николай Беров. Той поиска казусът с дрогата за над 2.7 милиона лева да бъде изпратен до Върховния касационен съд, който да реши кои магистрати трябва да го решават - в Русе или в София. 
Столичният юрист е защитник на 34-годишния пловдивчанин Николай Николов, който е сочен за един от отговорните за трафика на голямото количество скъпа дрога. Случаят е още от май 2012 година.
Освен че поиска казусът да бъде разпределен на друг съд, адвокатът видя и нарушено право на защита. Причината - нямал представа какво се случва със съучастника на Николов - 57-годишния холандец Корнелиус Бренченс. Юристът подчерта, че неговото име не се посочва в обвинителния акт и не става ясно как двамата са извършвали контрабандата. Както обаче е известно, Бренченс е в неизвестност и не може да бъде открит от властите, за да му се предявят обвиненията. Затова и делото срещу него е отделено и ще се гледа самостоятелно.
Всичките възражения на софийския адвокат останаха без коментар от съда на този етап, тъй като делото бе насрочено само за да се реши дали то ще бъде гледано по съкратената процедура. В крайна сметка се оказа, че от всичките над 70 свидетели Николов и адвокатът му държат лично да бъдат разпитани „едва“ 22-ма. Те ще бъдат призовани в края на месеца, когато се очаква процесът да тръгне по същество. И тъй като Николов не призна фактите, описани в обвинителния акт, няма да може да се ползва от намалена присъда, ако бъде признат за виновен.
Впрочем вчера Беров и Николов настояха в залата да присъства и вторият адвокат - Венцислав Великов. Тъй като обаче самият юрист е писал до съда, че няма нищо против делото да се гледа в негово отсъствие, а и според закона всеки подсъдим може да държи само на един адвокат, заседание имаше. А след края му адвокат Беров заяви, че е изумен от това, че съдът не е коментирал възраженията му по делото и ги е оставил за следваща дата.