Версия, че съдът е вкарал в ареста като обвиняем за каналджийство мъж, след като се бил заблудил заради татуировките му, опита да прокара адвокат в съдебна зала. Това стана по време на обжалване на мерките на сочените за каналджии Християн И. и Мирослав И. Те бяха задържани първоначално на 5 август, но оттогава за трети път обжалват престоя си в ареста.
Според защитника на двамата мъже срещу тях няма годни доказателства, че са прекарвали иракчани. Случайно станало така, че превозвали няколко бежанци, тъй като ги смятали за клиенти на нелегалната транспортна дейност, с която се били захванали. Адвокатът обърна внимание, че те са проявили глупост, като дори в интернет са пуснали обява, че извършват нерегламентирани превозвачески услуги. Посочено бе и че престоят им в ареста е безпредметен и само може да ги смаже. Освен това и двамата били с влошено здраве - Християн от 2 седмици бил с високо кръвно и нарушена сърдечна дейност, а Мирослав не знаел дали кракът му е счупен или спукан, тъй като никой не го прегледал.
Прокуратурата обаче посочи изключително високата обществена опасност на каналджийството, в което са обвинени. 
Още по време на задържането им стана ясно, че има данни Християн и Мирослав да са съучастници на 12 пъти съдения Мехмед А., който се смята за организатор на канала за извеждане на нелегални мигранти. Тримата иракчани пристигнали в България на 17 юли с полет от Кипър. 17 дни те били качвани в различни автомобили, местени в различни села и градове в страната и настанявани в различни хотели и домове. Впоследствие били натоварени в микробус „Мерцедес Вито“, собственост на Християн, а след тях с друг автомобил се движил Мехмед. В 4.10 през нощта те пристигнали на Дунав мост, като бусът е каран от Мирослав. Той дал личната карта на съпругата на Мехмед и с нейните документи опитал да прекара през границата нелегалната имигрантка от Ирак. На бежанците са подсигурявани документи за самоличност на хора, с които имат визуална прилика.
В крайна сметка съдът сметна, че мястото на двамата мъже продължава да е в ареста и не ги освободи в по-лека мярка за неотклонение.