Главният енергетик на Русенската корабостроителница Пламен Георгиев загина от токов удар вчера сутринта на работното си място. Инцидентът е станал между 9 и 9.15 часа, докато 51-годишният специалист е извършвал ежегодна профилактика в завода. 
„Енергетикът е работил по издадена заповед на директора за профилактичен ремонт. Какво точно е ремонтирал, все още се изяснява. Знае се, че към момента на инцидента той се е намирал в подстанция. 
На място, заедно с него, е бил и още един негов колега, който няма никакви поражения“, заяви за „Утро“ директорът на Инспекцията по труда Ирена Николаева. Тя допълни, че загиналият специалист е с 15-годишен трудов стаж в Корабостроителницата. Той е загинал на място след огромни поражения, нанесени от електричеството.
На пръв поглед задачата на главния енергетик за ежегодна профилактика не е изглеждала специфична, а по-скоро тривиална, особено за професионалист като него. По всичко личи обаче, че някъде е станала грешка, в противен случай нямаше да се стигне до фаталния край на един човешки живот.
Колеги на дългогодишния служител в Корабната бяха в шок от неприятната вест. Те недоумяваха как се е стигнало до фаталния токов удар при положение, че електричеството е било спряно, а енергетикът е извършвал дежурни задачи. 
„Има данни, че е подадено заявление до „Енерго-Про“ за спиране на тока. Изискана е цялата документация, за да се провери дали това е така“, допълни Николаева.
Според запознати главният енергетик е загинал на място от обратен ток, който го е ударил с 20 хиляди волта.
Колегите му бяха категорични, че 51-годишният Георгиев е бил с изрядни документи, на трудов договор и всички изисквания за неговото назначаване и работа са спазени. Такива са и първоначалните данни на Инспекцията по труда.
Вчера на място в Корабостроителницата пристигнаха два полицейски автомобила. Около 11 часа в завода извънредно дойдоха и представители на ръководството. Те отказаха да дадат повече информация за случая и да коментират вероятни причини за неговото настъпване. Дознатели се заеха с неговото изясняване. През целия ден до вечерта на място бяха екипи на „Енерго-Про“, полицията, следствени органи и Инспекцията по труда.