Строителна бригада работи на градежа на храма в единствения действащ у нас скален манастир „Св.Димитър Басарбовски“. В момента работниците полагат бледожълт грунд върху външните стени на черквата, а под купола, изграден от червени тухлички, вече се вижда какъв ще бъде окончателният цвят на сградата: нюансът е светлопрасковен и ще кореспондира добре с цялостното оформление на сградата. 
За съжаление, храмът няма да бъде окончателно готов до празника на манастира - 26 октомври, каза Русенският владика Наум. Според първоначалните предвиждания на Димитровден новата черква трябваше да отвори врати, а вътре вече да бъде монтиран иконостасът, който изработват от черешово дърво като дар в румънския манастир Козия, побратимен с Басарбовския. Все още обаче това няма да е възможно, тъй като тепърва предстои да се изгради подовата настилка вътре в църквата. Днес-утре ще бъдат монтирани и вратите, така че ще остане боядисването и подът, каза владиката. Дано свети Димитър и Бог да помогнат и напролет градежът да бъде доведен до щастлив край, каза митрополитът. 
Знам, че хората очакват с нетърпение църквата да отвори врати, може да се каже, че аз съм най-нетърпелив, добави дядо Наум. Храмът е в двора на манастира, това ще облекчи много хората, които идват - сега не всички могат да се качат до параклиса в скалите, поясни владиката. Неотдавна от Министерски съвет са отпуснати 150 хиляди лева за довършването на строителството на храма. Владиката благодарил на министър-председателя Бойко Борисов за жеста, който ще позволи работите по градежа успешно да се придвижат към финала. Напролет ще започне и стенописването на черквата. Най-вероятно то ще бъде направено от русенски майстор, предпочитам местни майстори, тъй като така се откроява местната традиция, каза владиката. 
Вчера той прие екип на Румънската православна телевизия в Букурещ и даде интервю в навечерието на празника на св.Димитър. След това румънските журналисти отидоха на снимки в скалния параклис на манастира в Басарбово. Тази година се навършват 330 години от успението на св.Димитрий, но тъй като цялата църковна година ще премине под знака на светеца, и откриването на манастирския храм напролет ще бъде едно от събитията по този повод, каза владиката Наум.