90 гласа ще бъдат достатъчни за разместване на кандидатите за власт в Русе на 25 октомври. Това сочат изчисленията на експерти на различни политически сили. Според промените в Избирателния кодекс преференциите за общински съветник се изчисляват така - „не по-малко от 7 на сто от общинската избирателна квота“. Зад този термин се крие тежестта на един мандат, която се получава, като се раздели броят на действителните гласове на броя на банките в местния парламент.   
Преди четири години цената на мандата в Русе е била едва 1272 гласа заради ниската избирателна активност. Очакванията са, че на предстоящия вот картината ще е сходна. Това означава, че 90 преференции могат да направят последния в листата първи. Очаква се обаче борбата за преференции да се изостри и тогава този, който е събрал един глас повече, ще излезе с едни гърди напред. Напълно е възможно, ако гражданите активно използват правото си на предпочитания, да пренаредят изцяло листата и хората от тъй наречените избираеми места да се окажат извън Общинския съвет.
Още по-малко бюлетини ще са достатъчни за прекрояване на политическата карта в малките общини, където 10-15 гласа могат да се окажат напълно достатъчни за влизане в местния парламент. А това означава, че един голям и задружен род със сигурност може да нареди своя човек сред победителите.