Тези истории са автентични, но досега не са публикувани. „Утро“ продължава серията материали за знакови престъпления в Русе и региона, разкрити от правозащитните служби в пълен синхрон, с денонощна работа и много усилия, но без много шум.

Спортът не само налива сила и издръжливост в тялото. Тежките тренировки, способността да се преодолее болката и умората в името на успеха, състезателният дух, спортната злоба, амбицията за победа изграждат характери, дават самоувереност, повдигат самочувствието и създават лидери. Но понякога и тласкат в грешни посоки. Така шампионите от любимци на обществото се превръщат в част от прослойката, която руши правилата, доверието и реда в същото това общество. И цената за това често е много, много тежка.
Винаги когато разбера от медиите за извършени от непълнолетни престъпления, в главата ми изплува един спомен за група многообещаващи момчета от Спортното училище, които се поблазниха от лесния живот и се провалиха, а покрай това лепнаха петно и на училището си, което по това време беше гнездо на шампиони и се радваше на много висок авторитет в цялата страна, разказва опитен криминалист, чиято служба е преминала в разплитане на тежки престъпления. 
В края на 80-те години в русенската милиция 
периодично започват да се получават сигнали за разбити и обрани до голи витрини магазини за техника и павилиони за цигари и алкохол
При всеки оглед униформените установяват, че са разбивани вратите или са трошени витринните стъкла на търговски обекти, които не са свързани към вече работещия много ефективно СОТ. Ревизиите показват, че липсват магнетофони, грамофони, касетофони, видеокасетофони, телевизори и друга битова техника. От павилионите пък се задигат бутилки водка, коняк, ром и предимно вносни цигари, които тогава се продават на цени от 2 до 5 лева при средна цена на пакет български цигари 50 стотинки.
Плячката може да се опише само с две думи - дефицитни стоки. 
Никъде не са открити отпечатъци, което показва, че се пипа с ръкавици или казано по-обобщено - че ударите са добре изпипани. Там където все пак са намерени дактилоскопни следи, те не водят доникъде, защото не съвпадат с пазените в архива пръстови оптечатъци на криминалния контингент.
Издирването на дръзките крадци продължава няколко месеца, но без съществен резултат. 
Набъбва само папката със сигнали за обрани магазини
Един пролетен ден информатор на криминалиста го пита дали в милицията има сигнали за извършени кражби на техника, цигари и алкохол.
Въпросът учудва и сварва неподготвен оперативния работник, но веднага задейства професионалният му рефлекс и за да излезе от ситуацията отговаря на въпроса с въпрос - защо питаш? 
Как защо, според мен в града има група от 6-7 атлетични момчета, много самонадеяни, явно изявени спортисти, които продават на добри цени касетофони и магнетофони, вносни цигари и хубав алкохол по домовете на готови да платят без да задават много въпроси клиенти. Те няма откъде да ги вземат, ако не са ги откраднали, отвърнал информаторът.
Според даденото описание момчетата на са възраст около 17-18 години с остригани глави. Това е много ярък отличителен белег, защото за разлика от днешната мода тогава, когато на почит са издигнатите в култ от хипи движението дълги коси, прическата нула номер се прилага като наказание и се смята за унижение. 
Кражбите от русенски магазини и павилиони вече надхвърлят 50, а общата им стойност е над 15 000 лева - цената на хубав апартамент в центъра на Русе. Затова криминалистите веднага започват да душат по получената следа. Първо на проверка е подложено Спортното училище и след учениците се забелязват седем момчета с обръснати глави.
Учениците са проучени и е установено, че 
всички са национални състезатели по гребане и бокс, спечелили са десетки медали
ползват се с голям авторитет и пред тях се очертават блестящи спортни кариери.
И седмината са на индивидулни обучения заради честите си участия в състезания и подготвителни лагери и точно в този момент са на лагер в базата на хижа „Приста“. 
Но следата внезапно започва да изстива. Във времето, в което са на подготовка, в града стават още пет кражби на техника и алкохол. Изглежда невъзможно момчетата да тренират усилено цял ден, нощно време да се превръщат в бандити, а след това да успеят незабелязано да се приберат по стаите си в крайградската хижа.
Уликите обаче сочат, че това е търсената от месеци „великолепна седморка“. И това дава основание на началника на Районното управление да поиска седем заповеди за арест от прокуратурата.
На следващия ден около шест часа сутринта, когато е още тъмно и всички спят, униформени обграждат тихо хижа „Приста“ от всички страни, блокират целия район и събуждат треньорите. По дадените имена те посочват стаите на търсените спортисти, които са задържани в леглата им.
Започват разпитите, на които 
тарторите се държат нагло, защото вярват, че са незаменими таланти и всичко ще им се размине
Но постепенно започват да се огъват. Така става ясно, че инициатор на кражбите е много здрав и атлетичен трикратен републикански шампион по гребане. Той споделил с най-близкия си приятел, също гребец, идеята си за лесно изкарване на пари от крадена техника, цигари и алкохол. Имал и готов план за действие - ще крадат като в екшъните от видеокасетите, които започват да заливат града.
Приятелят се съгласява и тогава инициаторът дава предложение, равносилно на клетва пред кама и пистолет. Двамата приятели си обръсват главите и правят първия си удар. Всичко минава гладко, а това повишава и апетита, и самоувереността. Следва втора кражба, трета. И нещата постепенно се нареждат. Високите дози адреналин заради поетите рискове се отплащат щедро и гребците вече не си броят стотинките. Но пресмятат, че докато са само двама, не могат да изнасят достатъчно плячка от разбитите магазини и започват да търсят подкрепление. Насочват се към момчета като тях - здрави, решителни и с много медали. Смятат, че шампионските титли са им нещо като застраховка, за да се измъкнат сухи от водата при провал.
Тихомълком двамата лидери успяват да привлекат в комбината още петима свои близки приятели. Уговорката с всеки е една и съща - да участва в пробна кражба и ако бъде одобрен за включване в бандата, да си обръсне главата. 
Така се образува седемчленна група, която си избира името „Бръснатите глави“
Бандата няма нищо общо с появилите се по-късно расисти скинхедс - бръснати глави. В нея участват четирима гребци, двама боксьори и един борец - все медалисти и национални състезатели. Почти през вечер седмината атакуват магазини за техника, а откраднатите телевизори, видеомагнетофони и аудио техника отнасят по домовете си. Още на следващия ден стоката се продава по заявка на клиенти, които успяват да намерят по свои канали. Това, което не може да се изтъргува, се скрива в тъй наречената въздушна възгравница на осеметажен блок в „Родина“ - пространството между покрива и плочата на последния етаж. Там има предостатъчно място, неудобството е само, че височината е около 60 см и промъкването изисква гъвкавост, но за млади спортисти това не е никакъв проблем. Крадените цигари и алкохол пък обикновено се пласират сред барманите в заведенията, които ги изкупуват с отстъпка, а после ги продават с добра печалба и така всички са доволни.
Седмината се открояват като групичка сред съучениците си, но успяват да запазят в пълна тайна похожденията си и никой не намира нищо странно в близкото приятелство между 
седем млади лъвчета, за които се очаква България, Европа и светът тепърва да заговори
Когато Бръснатите глави отиват на лагер в хижа „Приста“, вече всичко между тях е идеално напаснато и се организират за действие с половин дума. Тъй като имат много заявки, здравите младежи изчакват треньорите и съотборниците им да заспят дълбоко, измъкват се като котки от леглата си и вземат на бегом шестте километра до града. Там атакуват светкавично предварително набелязан обект, носят плячката в скривалището в блока в „Родина“ и най-късно в 4 часа отново се мушкат в леглата без никой да ги усети.  
След разплитането но историята на разпит са привикани и треньорите, които трябва да обяснят как не са усетили нещо и дали не са решили да си затворят очите, вместо да задават много въпроси.
Треньорите обаче са искрено изумени и не могат да повярват, че след зверските натоварвания, на които седмината задържани са подлагани всекидневно, им е оставала сила да обикалят цяла нощ из града и на другия ден отново да са на линия без следа от умора. Направило им впечатление само остригването, но всички от бандата дали едно и също обяснение - идва лято, косата само ще ни топли излишно по време на тренировките и състезанията.
Но за седмината тренировките и състезанията приключват без време. Вместо в спортната зала влизат в съда, където двамата тартори, вече навършили 18 години, получават по две години затвор, а останалите пет момчета се прибират у дома с условни присъди, но са изключени от Спортното училище и с кариерите им е сложен край.
Но краят на тази история е добър
Натрупалите криминален опит здравеняци не се включват в престъпната мътилка на бивши и действащи спортисти след 1990 година, когато се създават рекетьорските групи, превърнали се по-късно в новата българска мафия.
От последвалите ми контакти с тези момчета винаги се чувствах зле заради провалените им кариери. Това премеждие в живота им обаче се превърна в обеца на ухото. И седмината станаха добри граждани - четирима се хванаха на работа, а другите трима започнаха да развиват собствен бизнес след 1990 година, разказва криминалистът, от когото тръгва разработката за залавянето на Бръснатите глави.