Ансамбъл „Българе“ сътвори невероятно шоу в препълнения ресторант „Дунав“, където се проведе конференцията „Русе - перла от огърлицата на световната мода“, организирана от „Менс Фешън клъстер“. Танцьорите, облечени в модерни избродирани с българска шевица сака, представиха колекция „Българе“ паралелно с част от своя нов спектакъл „Вълшебната игла“. За пръв път в изпълненията на народни танци под звуците на модерна музика се включиха и момичетата от ансамбъла. Преди това основателят му Христо Димитров представи марката „Българе“, сътворена от дизайнерите на „Менс Фешън Клъстер“ Цветомир Петков и Райна Ганчева.
Новия спектакъл, както и новата колекция на „Българе“, ще бъдат представени на турне в Холандия, което ще започне от 26 октомври и ще включва 30 спектакъла.
Вечерта завърши с изпълнение на формация „Ричмарт“, към която се включи „най-красивата абитуриентка на 2015“ Николая Димитрова. Тя се появи с абитуриентската си рокля и още веднъж изуми с красотата на българската шевица.
Конференцията бе открита с презентация, която детайлно показа резултатите от работата на „Менс Фешън Клъстер“ и инициативите, с които той спомага българската мода да стъпи на световния пазар. През изминалата година представители на клъстера са посетили над 40 световни изложения, организирали са много български модни събития и продължават своята усилена работа за популяризирането на българската мода.
По-важните събития - „БГ Модна Икона“, „Европейски моден форум“, „Фестивал на модата и красотата“, Международна конференция „Европейският моден бизнес“, бяха само част от инициативите, които коментира Мартин Йорданов, инициатор за създаването на „Менс Фешън Клъстер“. Той беше подкрепен от Ирина Йорданова, директор на клъстера, Силвия Кабаиванова, експерт маркетинг и реклама, и Христо Димитров.
Директорът на русенската професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“ Диана Иванова сподели огорчението си, че много нейни ученици избират да продължат висшето си образование извън България и извън Русе. „В България учениците, които искат да се занимават с мода, могат да продължат образованието си само в Габрово и София. Обмисляме идеята с ръководството на Русенски университет „Ангел Кънчев“ такава специалност да бъде включена в учебната им програма“, каза Иванова.