Ливърпул разби Арсенал с 5:1 в двубой, който предварително трябваше да бъде дербито на 25 кръг в английската Висша лига. Дерби нямаше и всичко стана ясно още до 20-ата минута, когато домакините водеха с 4:0! Мърсисайдци се забавляваха и можеха да вкарат поне още толкова попадения, ако не бяха пропуските особено през първото полувреме. След успеха Ливърпул събра 50 точки и остава на четвърто място. Арсенал е лидер с 55, но при победи на Сити и Челси ще сдаде върха.

Мартин Шкъртел изненадващо даде тон на голеадата на "Анфийлд". Бранителят се разписа за 1:0 още в 54-ата секунда, а в 10-ата минута направи 2:0. Последваха бързи два гола на Рахим Стърлинг (17) и Даниел Стъридж (20). Отново Стърлинг реализира за 5:0 в 52-ата минута, а почетното попадение за Арсенал бе дело на Микаел Артета от дузпа в 68-ата минута.

Ливърпул за трети път от началото на сезона вкарва пет гола в един мач във Висшата лига. Преди това го направи при победите с 5:1 срещу Норич, 5:0 срещу Тотнъм и 5:3 срещу Сток Сити. Арсенал за втори път през сезона допуска пет или повече попадения, предишният път това се случи при загубата с 3:6 от Манчестър Сити на 14 декември.

Последната по-изразителна победа за един от двата отбора е на 9 януари 2007 година 6:3 за Арсенал за Купата на Лигата. Ливърпул е вкарвал пет гола на съперника за първенство за последно на 18 септември 1963 година при победата с 5:0. Всъщност, това е и последният голям успех за един от двата тима в шампионата (Арсенал има 4:0 през сезон 1991/92, Ливърпул има 4:0 през сезон 1997/98).
Още в 54-ата секунда Мартин Шкъртел откри резултата. Стивън Джерард центрира и бранителят с коляно засече топката във вратата на Шчесни. Последва натиск на Арсенал. След грешка на вратаря на Ливърпул Миноле гостите можеха да изравнят, но защитник изчисти от голлинията. В 10-ата минута Шчесни спаси удар на Стивън Джерард от малък ъгъл. В същата 10-а минута Мартин Шкъртел покачи на 2:0. След центриране от ъглов удар защитникът засече с глава и прати топката за втори път зад вратаря Войчех Шчесни. В 12-ата минута Даниел Стъридж остана сам срещу вратаря на Арсенал, копна топката, но не уцели вратата. В този момент "топчиите" наистина се намираха в шок, след като Ливърпул пропусна нова възможност. В 13-ата минута Луис Суарес отправи топовен шут извън наказателното поле и разтресе десния страничен стълб, при добавката негов съотборник отново пропусна. В 17-ата минута Ливърпул поведе с 3:0. След грешка в центъра на терена за Арсенал, домакините проведоха контраатака отдясно, последва центриране и Стърлинг на метър-два пред вратата реализира. Мърсисайдци не спряха и в 20-ата минута вече водеха с 4:0! Даниел Стъридж получи извеждащо подаване зад защитата и от границата на наказателното поле с премерен удар прати топката във вратата на гостуващия тим.

Второто полувреме започна почти като първото, но с не толкова бърз гол за Ливърпул. Все пак в 52-ата минута домакините покачиха резултата на 5:0. Рахим Стърлинг получи извеждащо подаване отляво, влезе в наказателното поле и стреля, но Шчесни спаси първия му удар. При втория играчът на Ливърпул бе точен и направи 5:0. В 61-ата минута Миноле спаси добър и насочен удар на Джак Уилшър. В 68-ата минута съдията даде дузпа за Арсетнал. Стивън Джерард закъсня с шпагата и повали на земята Окслейд-Чембърлейн. Артета намали на 1:5 след точно изпълнение.

ЛИВЪРПУЛ - АРСЕНАЛ 5:1
1:0 Мартин Шкъртел (54 секунда), 2:0 Мартин Шкъртел (10), 3:0 Рахим Стърлинг (17), 4:0 Даниел Стъридж (20), 5:0 Рахим Стърлинг (52), 5:1 Микаел Артета (68-дузпа)