След юбилейната сесия на 70-та сесия на Генералната асамблея на ООН, Барак Обама отстъпи мястото на най-могъщия световен лидер на руския президент Владимир Путин, пише The New York Post в публикацията Obama has turned Putin into the world’s most powerful leader.Авторът Бени Авни също така обръща внимание на факта, че Русия се изяви като „единствената световна свръхдържава”.

„Президентът Обама (помните го?) възпяваше идеалите на основателите на ООН, заложени преди 70 г.: дипломация и „международно право” са по-високо от всичко, докато в същото време мощта и силата щели да загубят своето значение. Путин също се обърна към принципите на ООН, но използва своето изказване да обяви създаването на широка международна коалиция за борба с „Ислямска държава” в Ирак и Сирия” – пише журналистът, отбелязвайки, че именно Русия ще ръководи операцията по унищожаване на терористите.

Бени Авни отбелязва, че независимо от упреците на Обама по адрес на Русия, Китай и Иран, които уж се увлекли от принципите на политиката от миналото, именно речта на президента на САЩ звучеше като „връщане в миналото”. Неговата реч напомняше на кинофилми от 50-те години, в които ООН се изобразяваше като място, където действително се решават проблеми.

В действителност, счита авторът, последните десетилетия (особено последните 6 години) ООН се оказа парализирана до такава степен, (е повече не може да бъде „арбитър на глобалната сигурност” – обобщава Авни.