Фотограф и дрон бяха ангажирани на провелия се вчера следобед пред сградата на Община Русе протест на служители на „Монтюпе“. В него се включиха над 100 работници, които обясниха, че искат справедливост и че те също настояват да бъде изваден на светло истинският замърсител на въздуха. 
Това си личеше и от плакатите, които носеха: „Кой ще спечели от затварянето на „Монтюпе“, „Монтюпе не сме виновни“ и „Дървото, зад което се крие гората“. Част от протестиращите обясниха, че са били първа смяна и са приключили работния си ден, затова имат възможност да се включат в протеста. Други пък разказаха, че са редовна смяна, но са освободени и им е позволено да се включат в него.
Според работниците оплакванията за зловония, с които гражданите се обръщат към Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/, няма как да идват от френския завод. Затова определиха като неадекватни мерките на екоинспекцията, която в петък пломбира една от леярните, и бяха категорични, че контролните органи нямат доказателства за това, че „Монтюпе“ е причинил неприятните миризми.
Впечатление направи, че част от присъстващите, оборудвани с плакати и лозунги, не искаха да разкажат за какво протестират и мълчаливо отминаваха въпросите на медиите. Други пък открито обвиняваха журналистите, че тенденциозно сипят негативи само върху „Монтюпе“.
Протестиращите служители определиха френската компания като коректен работодател, който ги осигурява на реални заплати, редовно изплаща възнагражденията им и затова парите понякога имали надмощие над миризмите. Част от хората обясниха, че преди да постъпят в компанията, са получавали под 300 лева заплата в други фирми, а в „Монтюпе“ вземат 3 пъти повече. Дадоха и примери, че не едно и две производства са източници на зловония, но това не ги прави отровни.
Макар до реално съкращаване на служители досега да не се е стигнало, въпреки запечатването на леярната за производство на глави за „Ауди“, хората се опасяват, че мярката ще се отрази върху дейността на завода и той няма да може да си изпълнява поръчките. А това ще рефлектира негативно и върху персонала. Именно от хората, работещи в пломбирания Карусел 1, се зародила идеята да се надигнат на протест срещу ограничителната мярка и още в понеделник намерението се разпространило в завода.
Протестиращите внесоха в деловодството на Община Русе и Областна администрация подписка, зад която са застанали 667 служители. „В нея излагаме своето мнение относно несправедливите обвинения срещу компанията за замърсяване на въздуха и спиране на производствена линия. По този начин всъщност ние подкрепяме себе си, като искаме да противодействаме на този тормоз върху най-големия работодател в Русе и околностите“, пише в нея.
В същото време от РИОСВ съобщиха, че пробите на въздуха, направени от Мобилната автоматична станция в двора на Пожарната на бул.“България“, не показват превишения. Нивата на метан и неметанови въглеводороди са съпоставими с фона за градски условия за периода 28-30 септември, се казва още в информацията. От екоинспекцията припомнят, че допълнителните денонощни измервания са започнали от 17 септември, като целта е да се следят нивата на основните замърсители на въздуха.