В средата на октомври започват безплатни курсове по програмиране в 5 български града. Курсовете по основи на програмирането се организират от Софтуерния университет (СофтУни). 

Инициативата за ИТ обучение във все повече български градове произтича от глада за кадри, който според различни източници, скоро няма да бъде задоволен. Мартин Кулов от ASE сподели пред Vesti.bg преди няколко месеца, че са нужни поне още 20 000 софтуерни специалисти само в България. И това е цифра, която се увеличава с всяка изминала година. Според данни на БАСКОМ, броят на работните места в софтуерния бранш расте ежегодно с 4,8%. Дефицитът е сериозен проблем в софтуерната индустрия, затова и се налага съществуването на организации за алтернативно обучение по програмиране като Софтуерния университет.

Безплатният курс на СофтУни представлява обучение по основи на програмирането, като е подходящ за напълно начинаещи. Обучението ще продължи 2 месеца, като участниците в него ще се запознаят с фундаментите на програмирането с езика C#. Записване за курса може да се направи онлайн през сайта на СофтУни.

Лектори на учебните занятия ще бъдат специалисти и софтуерни инженери от водещи софтуерни фирми в съответния град.

Учебните занятия в София, Пловдив и Бургас ще се провеждат всяка събота, като началото им ще бъде поставено на 17 октомври. В Русе безплатния курс ще започне на 18 октомври, във Варна – на 31 октомври.

За записване и повече информация, вижте сайта на СофтУни