Семейна реликва, която била съхранявана в апартамент, по куриозен начин бе разкрита от полицай и донесе присъда на собственика й. Става въпрос за стар пистолет, който дори имал технически проблеми и не можел да произвежда изстрели. След кратък ремонт обаче неизправностите му можели да се отстранят и оръжието да не стои като фамилна ценност, а да послужи за по-опасни действия.
Наличието на пистолета, за който стопанинът нямал документи, лъснало по време на полицейско посещение в апартамента. Поводът за униформеното присъствие била проверка по преписка в Първо районно, която била образувана срещу човека. Той поканил полицая в дома си, а униформеният веднага видял, че върху телевизора във всекидневната имало поставен пълнител с три патрона. Мъжът признал, че в дома си има и пистолет, който стоял под дивана. Полицаят веднага сложил гумените си ръкавици и действително извадил оръжието. После станало ясно, че собственикът няма разрешително, нито документи за пистолета. И така сам се издал за престъплението.
Човекът обаче докрай оспори вината си и обясни, че оръжието е притежание на друг негов роднина и че всъщност е семейна ценност, която иска да си върне. Посочено бе и че не е изяснено как и кога оръжието се е озовало в апартамента.
И докато незаконният притежател на пистолета поиска едната година условно, която Районният съд му присъди, да бъде отменена и той да бъде оправдан, прокуратурата настоя за по-сурово наказание.
В крайна сметка обаче съдът на втора инстанция окончателно потвърди наказанието на колегите си и той ще трябва да изтърпи 1 година условно наказание с 3 години изпитателен срок.