Почти цял кметски мандат предстои да изкара зад решетките небезизвестният с противоречивата си личност Венцислав Ангелов с прякор Чикагото. Година и два месеца след като Русенският окръжен съд го осъди на 6 години затвор, а магистратите във Велико Търново потвърдиха присъдата на втора инстанция, Върховният касационен съд /ВКС/ също сметна, че мястото на Ангелов е в затвора. Само че намали престоя му от 6 години на 3 години и половина. Присъдата е окончателна и не може да се обжалва повече. С влизането си в затвора Чикагото ще смени обстановката, но не в желаната от него посока. Както е известно, той е кандидат за кмет на Русе от Национална републиканска партия, а престоят зад решетките ще изиграе лоша шега на призивите му за бунт срещу „политическата хунта и върхушка“ и възторжените заявки за светло бъдеще. Впрочем като кандидат за кмет Ангелов се ползва с имунитет по време на предизборната кампания, според който той не може да бъде задържан и обвиняван, разясни за „Утро“ председателят на Общинската избирателна комисия Асен Станчев. Законът обаче не забранява от кандидатите за кметове да бъде търсена отговорност за минали деяния. В крайна сметка привеждането в изпълнение на една присъда, тоест фактическото вкарване в затвора на осъден на последна инстанция, така или иначе изисква време.
42-годишният Венцислав Ангелов бе признат за виновен, че е 
създал схема за наркоканал от Лима до Мадрид в съучастие с племенника си Анатоли 
и неустановено лице. За целта той осигурил пари и е дал инструкции на мулето Иван Иванов, което е трябвало да пренесе дрогата. Младежът обаче се паникьосал, отказал да прекара куфара със скрита дрога и планът претърпял промени.
По време на съдебните заседания 25-годишният младеж разказа пред съда, че ходил не само до Перу, но и до Швейцария, Германия и Холандия на екскурзии или пък с цел да си намери работа. Пари за тях често давал  племенникът на Чикагото - Анатоли. По време на нестандартното си пътешествие до Лима мулето Иван научило от перуанските гранични полицаи, че е издирван от Интерпол за дрога. 
Ангелов бе оправдан по обвинението, че е накарал и подпомогнал брат си да купи 5.172 килограма кокаин на стойност 1 448 132 лева от Перу, който да пренесе до Испания. Затова и 45-годишният Пламен Ангелов чу оправдателна присъда, а наказанието на племенника на Чикагото - Анатоли, остана 3 години условно с 5 години изпитателен срок и 2000 лева глоба.
Ангелов докрай оспори присъдата си с твърденията, че няма нищо общо с обвиненията. Пред върховните съдии той е заявил, че го съдят на база предположения и изказал дежурните си подозрения за конспирация срещу него, като посочил, че 
престъплението, което му приписват, е резултат от целенасочена и злонамерена дейност на хора
които искат да го уличат.
Независимо че част от доказателствата срещу Ангелов са косвени, фактологията по делото не предизвиква съмнение за своята достоверност. Вярно е, че телефоните, от които са провеждали многобройните разговори Ангелов и мулето Иванов, не са налични по делото. Тези разговори обаче са регистрирани чрез надлежно използваните специални разузнавателни средства /СРС/. А унищожаването на апаратите от страна на Чикагото е несъмнено установено от показанията на полицейски служители, които са участвали в неговото задържане, посочи в мотивите си ВКС. Впрочем пред съда в Русе полицаите разказаха как, когато ги видял през лятото на 2011 година в Златни пясъци, Чикагото побягнал, скочил в морето и строшил мобилния си телефон във водата. След това излязъл на брега, помолил да не му слагат белезници пред децата му и обещал да не се съпротивлява на органите на реда. Ангажиран бил водолаз, който да издири останките от разнебитения мобилен апарат, но заради бурното море не била открита нито една част от него.
Наркоканалът, за който Ангелов чу окончателна присъда, бил създаден през периода януари-август 2011 година. За целта той се свързал с вещ в занаята човек от Кипър, който имал стабилни връзки. Неразкритият по делото „експерт“ трябвало да осигури трафикираната дрога, както и да обезпечава и подпомага „операциите“ чрез инструкции, логистика и съдействие за избягване от отговорност при разкриване на участниците в незаконната дейност. Като бивш полицай, който ясно осъзнава престъпния характер на наркотрафика, Венцислав взел мерки за законспирирането на схемата. 
Купил множество СИМ карти на румънски мобилни оператори 
като смятал, че съобщенията и разговорите по тях няма да бъдат разкрити. Създал и редакция на диалозите на участниците в трафика, при които разговарящите и пишещите съобщения трябвало да ползват определени думи с условен характер, за които били предварително инструктирани. Думите трябвало да създават впечатление, че не се касае за трафик на дрога.
В схемата привлякъл и сина на сестра си Анатоли, който трябвало да търси закъсали за пари младежи, които да са готови да пренасят багаж срещу заплащане. Така и станало - първото набелязано муле обаче се отказало, тъй като сметнало, че има нещо нередно. Второто муле също усетило, че схемата намирисва, но предложените 4000 евро за разнасяне на куфар от точка А до точка Б го поблазнили.
Последвали десетки разговори и уговорки как точно ще стане пренасянето на багажа. Мулето било инструктирано да изпраща SMS-и, които да започват с обръщението „мила“, сякаш пише на своята приятелка.
Замисълът обаче бил разкрит от полицията и в деня на контрабандата от Агенция „Митници“ и европейските правоохранителни органи са следили внимателно мулето при връщането му от Перу.
Върховният съд обърна внимание, че въпреки опитите за шифрован диалог
СРС-та записали как Чикагото неведнъж говори за „куфар“, „муле“, „първо качество“
„много сериозна и много добра схема“, „нещото е скрито във вътрешността“, „само пет има вътре“ и „човек от моята група“. 
Внимателната оценка на цялостната доказателствена съвкупност не поставя под съмнение наличието на създадена организация и осъществена задружна престъпна дейност, която е поръчана и финансирана от неустановеното по делото лице, което тогава е било извън страната, посочи ВКС. За преноса на наркотика е бил привлечен Иван Иванов, който играл ролята на муле. Схемата е изпълнявана с осигуряването на пари, комбинация на полети, авиокомпании, самолетни билети, хотели, пари и маршрут за връщане, благодарение на активните действия и подробни указания от страна на Венци Чикагото, допълват съдиите. 
ВКС обаче не сметна, че действията на Ангелов са организирани, конспиративни и упорити, а предходните му четири осъждания го правят обществено опасен във висока степен. Макар че съдиите на предходните инстанции отбелязаха, че той е въвлякъл в престъпния си замисъл своя брат и племенник и че има данни за негова идентична дейност за организиране и подпомагане на трафик на 16 963 грама марихуана, за който мулето било осъдено през 2012 година в Холандия. Върховните съдии прочетоха фактите по друг начин. Те обърнаха внимание, че първата присъда на Чикагото е от далечната 1997 година, след това е осъждан условно, а през 2004 и 2006 година е наказван само с глоба. Участието му в трафик на марихуана пък било предполагаемо и не можело да оказва влияние върху определянето на присъдата. Това, че въвлякъл в престъпните си мрежи свои близки, също не можело да наклони везните за по-тежко наказание. Правилно било преценено от предходните инстанции, че Венцислав заслужава присъда между 2 и 8 години, но не било редно тя да е над средния по закон размер. Затова върховните съдии решиха, че Ангелов неправилно е осъден на 6 години затвор, а за справедливо наказание окончателно му определиха 3 години и половина. И тъй като Чикагото лежа в ареста близо година - от 21 август 2011 година до 03 юли 2012-та, реално вече се зачита, че е изтърпял 10 месеца от присъдата си.