Гледачките на ръце твърдят, че могат да разгадаят съдбата на клиентите си по линиите на ръцете им. Оказва се, че по отпечатъците на пръстите могат да бъдат установени предците на хората.

Пръстовите отпечатъци - вече се използват като начин за идентифициране на физически лица - се оказва, че кодират информация за предците на едно лице. Изследователите са установили, че има отчетливи разлики в начина, по който дактилоскопичните била се различават между хората от европейската и африканската потекло. Изследователите твърдят, че техните констатации могат да се окажат полезни не само за антрополозите, но и за модерното прилагане на законите, когато се опитват да профилират заподозрени.

Професор Ан Рос, антрополог в университета в Северна Каролина и ръководител на изследването, заяви: "Това е първото проучване, при което този въпрос е разгледан при такова детайлиране, и констатациите са изключително обещаващи. Много допълнителна работа трябва да се направи, но това е обещаващо и за подпомагане в областта на прилагането на законите. Това откритие ни казва също, че има ниво на отклонение в пръстовите отпечатъци, които са от интерес за антрополозите, особено в областта на глобалните структури на населението."

Изследователите, резултатите от чиято работа бяха публикувани в American Journal of Physical Anthropology, са изучили отпечатъците от показалците на десните ръце на 243 души. Те са проучили нещата както на ниво вид и тип на билото на пръста, така и специфичните вариации на разклоненията на линиите. Анализирали са отпечатъците на 61 жени от афро-американски произход, на още толкова мъже от същия произход, на 61 американки, чиито предци са били европейци и на 60 такива мъже. Макар и да не може да бъдат открити някакви съществени разлики между мъжете и жените, учените са открили значителни различия при линиите на пръстовите отпечатъци между хора от европейски и африкански произход.