Спешната помощ е превърната в домашна поликлиника, повечето от случаите, при които линейки ходят на адреси не са спешни. Това заяви шефът на "Пирогов" проф. Стоян Миланов пред bTV в коментар на доклада на Сметната палата за състоянието на сектора.

Погрешно е разбирането, че в линейката може да се окаже кой знае каква помощ. Целта е до няколко години да се направи така, че пациентът да стига бързо до лекарска полощ, а не само да го взема линейката, обясни Миланов.

Обслужването на амбулаторни пациенти е скритата за обществото дейност на Спешната помощ, но ако 60 хиляди годишно са повикванията за линейки, толкова са и този вид прегледи, обясни Миланов. Това според него показвало лош достъп на пациенти до здравната помощ като цяло. Спешната помощ била само буфер.

По правило в линейката не трябва да има лекар, защото това е разсипия на кадри, а най-много парамедик или фелдшер. Линейката е средство за логистика, а не за лечение, включи се и бившият зам.-министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.