Нито един от адвокатите на сочения за трафикант на  59 956 грама кокаин на обща стойност 2 727 645 лева Николай Николов не се яви вчера в съдебна зала и отлагането на делото стана повод за санкции. Заради отсъствието си от процеса, без да има основателни причини и доказателства, глоба отнесе адвокат Венцислав Великов.
Така шумното разкриване на солидната пратка наркотик в комбайна „Дон Роко“ отпреди 3 години и половина бе белязан с фалстарт в съдебната си фаза. 
Петчленен състав на Русенския окръжен съд даде възможност на защитника на 34-годишния пловдичанин Николай Николов да се яви в зала, като отложи с 2 часа старта на делото. И след почивката обаче адвокат Великов не се появи, а клиентът му обясни, че му е звънял неведнъж, но телефона му бил изключен. Оказа се, че вторият адвокат на Николов също е знаел за старта на делото, но тъй като не е призован според изискванията, а и не бил подготвен за него, се отърва от глоба. А съдът получи уверение, че и двамата юристи ще са налични за повторния старт на делото. Отлагането му беше наложително, тъй като смятаният за солиден контрабандист на дрога по закон трябва да бъде защитаван от адвокат, а и самият той бе категоричен, че държи и на двамата си защитници.
Както „Утро“ писа, вина за мащабната кокаинова афера ще се търси и от 57-годишния Корнелиус Бренченс, но за целта холандецът първо трябва да бъде открит. За разлика от съучастника си от Пловдив, Бренченс се е скатал от правораздаването и е издирван, за да може да му се потърси наказателна отговорност. Обвиненията срещу холандеца са подобни на тези на Николов - че между януари и май 2012 година се е снабдил с близо 60 кг кокаин, на 11 април е вкарал наркотика във Варна, като контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък. Имал намерение да изнесе за Западна Европа укритата в майсторски изработен тайник дрога.
Ако бъде признат за виновен първият обвинен за кокаиновата афера, Николов може да бъде наказан с лишаване от свобода от 15 до 20 години и глоба от 200 000 до 300 000 лева. Има вероятност делото срещу него да бъде гледано по съкратената процедура, с което пловдивчанинът да си осигури намалена присъда.