Адвокат Свилен Стефанов, който е основният свидетел по делото за подкуп срещу съдията от Русенския районен съд Николай Стефанов, поиска да застане редом до Софийска градска прокуратура като частен обвинител. Юристът не е пожелал да предяви граждански иск с претенция съдията да го обезщети с парична сума, съобщи за „Утро“ пресаташето на Софийски градски съд Милена Орозова.
Според адвокат Стефанов, заради когото съдията от Русе бе предаден на съд, тъй като му поискал подкуп, той е претърпял морални вреди от магистрата.              
Съдът обаче бе категоричен, че няма основания юристът, който впрочем е и бивш прокурор, да поиска да влезе в ролята на частен обвинител и не откри нито една конкретна вреда, която вероятно може да е претърпял. Въпреки че искането на адвоката бе отхвърлено, то може да се обжалва и стана причина делото срещу съдията да бъде отложено.
Съдия Стефанов бе арестуван на 14 февруари по подозрение, че е взел подкуп от адвокат Свилен Стефанов, за да подпише споразумение за грабеж между негови клиенти и прокуратурата. Впоследствие се оказа, че в съдията няма намерени белязани пари. Първоначално магистратът бе задържан под стража, но след това съдът го освободи под парична гаранция.
По време на заседанията за мерките за неотклонение, адвокатите на съдията представиха протокол от случайното разпределение на делото, за което се твърди, че е било обект на корупция. От протокола се разбира, че делото е разпределено на съдия Стефанов на 9 февруари в 15.46 часа. По това време магистратът е бил в заседание по друго дело. Защитата му обясни, че той не е могъл да знае, че процесът се пада именно на него, за да си поиска подкуп. Освен това защитата на магистрата посочи, че не за първи път се случва адвокати да искат пари от клиентите си под предлог, че те ще бъдат дадени на съдията, който им решава делото. Освен това адвокат Свилен Стефанов бил „добре известен свидетел в града, който е на път да се превърне в професионален свидетел на полицията“.