През най-активния летен месец - август, българите са реализирали повече пътувания зад граница спрямо миналата година, като водещи дестинации за сънародниците ни остават Турция и Гърция, показват данните на Националния статистически институт.
Пътуванията на българите към Гърция регистрираха ръст дори и в най-тежките моменти за южната ни съседка - през юли, когато Атина затвори банките, а местни медии съобщаваха за проблеми с доставките на продукти.
Пътуванията на българи в чужбина през август са били 512 хил., или с 11,3% над регистрираните през август 2014 година.
Най-внушителен ръст е отчетен към конкурентите ни в летния туризъм Турция и Гърция, като първата запазва водещата си позиция. Данните не изненадват, показвайки ръст на пътуванията към Турция - с 35,2% (до над 106 хил.), а към Гърция - с 23,3% (до близо 136 хил.). Наред с тях българите са предпочели за пътуване и Италия - отчетено е увеличение на пътуванията с 8,9%, Румъния - с 8,8%, Германия - с 8,6%. 
Посещенията на чужденци у нас също са нараснали през август, макар и темповете да са значително по-бавни - те са с 2,3% над нивото от август 2014 година.