Конкурс за дизайнери, ревюта и конференция ще включва Седмицата на модата, чийто старт обявиха вчера организаторите от „Менс Фешън Клъстер“. Както обясни собственикът на фирмата за мъжка мода „Ричмарт“ Мартин Йорданов, който е инициатор за създаване на клъстера, идеята е почерпена от провелата се преди дни в столицата София Фешън Уик 2015. По време на ревютата изключително шоу направи „Ричмарт“. Марката, която с успех налага българската шевица в модата, представи колекция мъжки сака с традиционните родни шевици, дело на дизайнерите Райна Ганчева и Цветомир Петков.
Седмицата на модата в Русе започва днес от 19 часа в нощен клуб „Шоурум“, където ще се проведе конкурс за млади дизайнери. В него ще се включат творци от Варна, Пловдив, София, Трявна, Троян. Специално за надпреварата ще пристигнат млади румънски дизайнери, диктуващи модата в Букурещ, своя колекция ще представят и възпитаниците на русенската гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“. 
За оценяване на моделите са привлечени родни модни величия начело с председателя на Академията за мода Любомир Стойков. За младите дизайнери са предвидени множество награди, включващи и посещения на световни модни изложения. Водещ ще бъде тромпетистът на Ку-ку бенд Йордан Йончев-Гъмзата.
В сряда вечерта в ресторанта на хотел „Дунав Плаза“ ще се проведе конференция „Русе - перла в огърлицата на световната мода“. Участниците ще обсъдят пътищата за превръщане на града ни в действителна модна столица, като марката „Русе“ стане символ на новото и качественото в бранша. Предвидена и забавна програма с участието на ансамбъл „Българе“, който ще покаже мотиви от свое ново представление, част от което русенци първи ще видят. Коафьори и стилисти ще представят модни прически. Специално за конференцията в Русе ще пристигне и Любомир Милчев-Денди.