Благодарение на съдомиялните, микровълновите печки и друга техника за жените стана по-лесно да вършат домакинската работа. Но това се отразява отрицателно върху фигурата на прекрасния пол, смятат специалисти от Лондонския и Манчестърския университети, на които се позовава „Дейли мейл“.

Тяхното изследване показало, че днес средностатистическата жена посвещава на къщната работа 20% по-малко време в сравнение с времето от 80-те години. Тежката работа по дома бе сменена със заседналия офисен труд.

В същото време миенето на пода изгаря 200 калории за един час (колкото се съдържа в един шоколад), докато едночасова работа с компютъра изгаря едва 70 калории.

Освен това учените установили, че хората харчат повече пари за храна, ядат повече, по-често също похапват. При това те изразходват 20% калории по-малко отпреди 30 години. Като цяло хората може и да се хранят по-правилно, но прекарват повече време пред телевизора и спортуват малко. Според изследователите именно заради заседналия начин на живот епидемията от затлъстяване набира обороти.