Идеята да нарежат кабелите на бившия ДАП проблеснала у седем пъти осъждан и тримата му приятели, докато играели на карти. Случаят е още от декември 2010 година, но едва сега приключи на първа инстанция в Беленския районен съд.
Дружинката се снабдила с ножици за арматурно желязо, ножовка и две брадви и тръгнала да изпълнява мисията си. Прескочили оградата на завода, открили незаключена врата в съседно помещение, където пък пробили дупка в стената, като махнали няколко тухли и влезли в набелязаната сграда. Започнали да режат кабели и да ги навиват на рула. След като реализирали плана си и натоварили в кола плячката, били засечени от полицай, който съобщил на дежурния разследващ за случая. След като минути след извършването й кражбата на 18-те метра кабели на стойност близо 2000 лева била разкрита, проводниците били доброволно предадени. 
Най-опитният престъпник се сдоби с 1 година затвор, а останалите трима съучастници бяха наказани с по 1 година условна присъда с 3 години изпитателен срок. Наказанията могат да се обжалват.