Безплатни прегледи за миома на матката обявява през цялата следваща седмица Многопрофилна болница „Медика-Русе“. Те ще се извършват от доц. Елисавета Вълчева и гинеколог между 16 и 18 часа. Необходимо е предварително записване на телефони 082/830 230 или 0876/ 830 230.
При открито заболяване пациентките ще бъдат насочени за лечение, а по тяхно желание и по преценка на специалистите това ще става чрез емболизация. До момента в „Медика“ са направени 18 подобни интервенции. Състоянието на всички пациенти, което се проследява и в момента, се е подобрило значително, усложнения няма.
Методът емболизация е въведен в лечебни заведения „Медика“ през миналата година под ръководството на проф. Никифор Рарез от Центрове за върхови постижения „ARES“ в Букурещ. В средата на следващия месец той отново ще бъде в Русе, за да се включи в четвъртото издание на практическия курс „Русенски ендоваскуларни дни“. Форумът ще се проведе в МБАЛ „Медика“ между 9 и 11 октомври и в него ще участват специалисти от три страни. Гост-лектори ще бъдат проф. Джанлука Ригатели от болница „Ровиго“, Италия, с когото екипът на „Медика“ си сътрудничи от дълги години, и проф.Рарез. Към тях ще се присъединят доц. Елисавета Вълчева, която вече е част от екипа на МБАЛ „Медика - Русе“, и д-р Кристиян Иванов. 
По време на семинара проф.Ригатели и проф.Рарез ще представят най-новите методи за лечение на периферно-съдовата болест и емболизации в различни области. Ще бъдат демонстрирани случаи на живо, като по време на манипулациите ще има възможност за обсъждане чрез онлайн връзка.