Управителният съвет на "Фолксваген" ще започне днес да посочва кои са виновните за скандала с манипулиране на данните за вредни емисии от негови дизелови двигатели, превърнал се в най-тежката криза в 78-годишната история на компанията.

На заседанието трябваше да се удължи договорът на главния изпълнителен директор Мартин Винтеркорн, но след признанието и извинението му в неделя кризата бързо доведе до неговата оставка.

Източници, запознати със събитията във висшето ръководство, казват, че за негов наследник ще бъде издигнат ръководителят на "Порше" Матиас Мюлер. Той е бивш директор на "Фолксваген" по продуктовата стратегия, от март е член на управителния съвет и изглежда е фаворит на мнозинството от 20-членния надзорен съвет.

Имената на трима, които ще си тръгнат днес, бяха посочени от медии в четвъртък. Улрих Хакенберг, отговарящ за проучванията и разработките в "Ауди" и дългогодишен ръководител на бранда, притежаван от "Фолксваген", както и директорът за двигателите на "Порше" Волфганг Хац ще бъдат отстранени, казват източници на в."Билд". Третият е Хайнц-Якоб Нойзер, отговарящ за развиването на бранда VW, твърди сп."Шпигел".

Акциите на компанията спряха срива си и започнаха да се възстановяват още в сряда, но въпреки това в четвъртък те оставаха с 30% под стойността си от миналия петък, т.е. преди избухването на скандала.

Твърдения на списание "АутоБилд", че и двигател на БВМ има същите проблеми, доведе до рязко поевтиняване на акциите на компанията с 6.1%. Баварският автопроизводител казва, че не участва в манипулации на данни и не са му известни тестовете, за които пише списанието.

Случилото се показва колко изнервени са инвеститорите на европейския автомобилен пазар, изгубил през седмицата 40 млрд. евро капитализация.

От ръководителите на "Фолксваген" се очаква бързо да овладеят кризата и да обновят засегнатите директорски постове, защото последиците може да са сериозни за германския икономически, регулаторен и политически елит, както и за цялата германска икономика.