Първият ден на Курбан Байрама, който мюсюлманите отбелязаха вчера, стана повод на трима души да пренебрегнат явяването си в съдебна зала, където да бъдат разпитани като свидетели, макар че са надлежно уведомени. Затова всеки от тях отнесе по 150 лева глоба, като съдът обърна внимание, че предишният ден те са участвали във водено срещу тях друго дело по същия казус.
Тримата души са в основата на осъществяването на измама с ниви за около 50 000 лева в Глоджево. Те свидетелствали пред нотариус, че земите са собственост на Сали К., макар че всъщност са притежание на над 13 наследници, които доброволно си ги поделили и ги отдавали самостоятелно под аренда.
Според прокуратурата идеята да се докопа до 58-те декара земи била на снахата Мехат, която започнала да уговаря родителите на любимия си да се представят като единствени наследници на нивите. А впоследствие целта й била самата тя да се добере до чернозема. Така 57-годишната пенсионерка по болест убедила мъжа до себе си да уговори баща си. 75-годишният пък Сали не искал да троши хатъра на сина си, намерил трима съседи и приятели, които посъветвал да кажат пред нотариус, че земите от над 10 години са негови и само той се грижи за тях. През май 2012 година възрастният мъж и съпругата му упълномощили Мехат да ги представлява пред институциите и да се разпорежда с тяхната собственост. Месец и половина по-късно обработените свидетели излъгали пред нотариус, макар че нито знаели за какви ниви става въпрос, нито предполагали в какво се забъркват. Решили обаче да направят услуга на Сали, а преди да разговарят с нотариуса, адвокат ги инструктирал какво точно да отговарят. Така Сали се сдобил с нотариален акт за 26 декара. Две седмици по-късно историята се повторила и възрастният мъж с лъжи станал собственик на още 32 декара. В същото време обаче снаха му използвала пълномощното, което й били извадили и продала на себе си най-големия имот. Няколко дена по-късно намерила истински купувач на нивите и срещу 18 200 лева сключила сделка с нищо неподозиращата Зюлфие А. 
Само че в Глоджево се разчуло за измамната схема и кошаревските свидетели се уплашили. Отишли пред местния полицейски инспектор и разказали каква са я надробили.
Историята покрай земите всъщност се размирисала, след като останалите наследници били сюрпризирани от местната кооперация, че вече нямат имоти. Самият Сали обяснил пред полицая, че не е прехвърлял никакви ниви, а свидетелите били използвани по прехвърляне на къща, но явно станало объркване. После нарочил в предубеденост полицая и пуснал жалба срещу него.
В крайна сметка за престъпното придобиване на 58-те декара земи Сали и Мехат се изправиха пред съда с обвинения за измама и пране на пари. И двамата досега не са давали обяснения и са категорични, че са невинни. Срещу тях се води и отделно дело за лъжесвидетелстване пред нотариус.
Заради отсъствието на тримата ангажирани с мюсюлманския празник делото бе отложено.