Преподавателят по графика в Художествената академия  и бивш ректор на академията и един от най-добрите български графици проф.Божидар Йонов ще пристигне в Русе, за да връчи в сряда Голямата награда в международния конкурс за екслибрис, организиран традиционно от библиотека „Любен Каравелов“. Проф.Йонов е председател на тазгодишното жури, което разгледа и оцени работите, изпратени за първото в България състезание за такава рисунка. По темата Еx Libris - Ex Hereditate са работили 158 автори от 31 държави, стана ясно вчера. Според журито тазгодишното издание е едно от най-силните за 11-те години, като особено се отличават работите на български автори. 
Най-много са творците от Турция, Унгария и Аржентина, а за първи път са получени рисунки на художници от Египет и Финландия. Сред участниците през 2015 са и носителите на Голямата награда на конкурса през изминалите години: Пламенко Ченгич от Хърватия, Такао Сано от Япония, Снежана Кезеле от Сърбия и Елеонора Гершанович от Германия. Най-младите петима автори са 11-годишни възпитаници на Унгарско-английско езиково училище в град Нирбатор, а най-възрастният е 85-годишният словенски график Арпад Саламон.
Церемонията по награждаването ще бъде в сряда от 11 ч в библиотека „Любен Каравелов“, където ще бъде подредена и изложба с най-ярките творби от Еx Libris - Ex Hereditate. Тогава ще бъде обявена и темата за следващото издание на международния конкурс, която е Ex Vino - Ex Veritas, съобщи за „Утро“ директорката на библиотеката Теодора Евтимова.