Бившият началник на Първо районно управление на полицията Иван Гецов се сдоби с окончателна присъда, след като втора инстанция го осъди за това, че е опитал да прикрие нарушенията на погазила закона шофьорка. Освен че потвърдиха условната присъда от 3 месеца, окръжните съдии му наложиха и допълнително наказание - забрана да работи на държавна и обществена длъжност в следващите 3 години.
Както „Утро“ писа, покровителството на нарушителката било провокирано по молба на бившия шеф на Гецов и настоящ адвокат Николай Денев, когото жената наела да я защитава. Идеята била да се потулят незаконните й постъпки и да се размине само с дребен фиш. Така и станало, но началникът на охранителна полиция в районното Явор Иванов възроптал срещу потъпкването на правилата и сигнализирал директора на русенската полиция.
Историята започва още на 20 май 2013 година, когато полицаи от районното дежурели с общинските служители, които вдигат с паяк неправилно паркираните коли. Екипът забелязал паркирана в разрез със закона „Опел Астра“ и започнали подготовка за репатрирането й. Малко преди да сложат скоби на колелата, шофьорката на автомобила пристигнала и седнала зад волана. Полицаите й обяснили, че може да потегли, но първо трябва да си плати глобата от 20 лева. Тя обаче категорично отказала, започнала да маневрира, не се подчинила на разпорежданията на застаналия пред опела полицай, потеглила рязко и за да избяга, минала на червен светофар по ул.“Неофит Бозвели“.  
Два дена по-късно станало ясно коя е жената и тя била призована в Първо районно. Полицаят имал намерение да й напише два акта - един за неизпълнение на полицейско разпореждане и втори за неправилното паркиране и преминаване на червен сигнал на светофара на бул.“Цар Освободител“ към ул.“Неофит Бозвели“. 
В същото време обаче, без той да знае, започнали да текат договорки как това да се избегне. Шофьорката наела за свой адвокат бившия началник на районното Николай Денев, който й обещал суровите наказания да й се разминат. С тази цел той се срещнал с бившия си подчинен и тогавашен началник Иван Гецов и му разяснил какво иска. Малко след разговора между двамата Денев заявил и на полицая, който трябвало да накаже нарушителката, да не й пише актове, а да се размине само с фиш за неправилно паркиране. Униформеният отказал и това накарало Денев отново да отиде до началническия кабинет. Тогава Денев и Гецов се запътили към кабинета на началника на охранителна полиция в районното Явор Иванов, от когото било поискано да нареди на полицая да не съставя акт на водачката. Той категорично отказал. Въпреки че се разотишли, Гецов решил да направи всичко възможно и да направи услуга на Денев. Като използвал служебното си положение, склонил полицая да състави фиш с неверни обстоятелства, макар да знаел, че фиш се пише на мястото на нарушението, и то при маловажни случаи, какъвто не бил налице. Завел униформения в кабинета си и на четири очи му наредил какво да прави. Макар да съзнавал, че е нередно, полицаят се подчинил на шефа си. По-късно признал пред Иванов, че е нарушил закона под наставленията на Гецов, а охранителният началник това и чакал и веднага написал докладна записка до директора на ОД на МВР.
По делото също на 3 месеца условно с 3 години изпитателен срок бе осъден и полицаят, който бил заставен от полицейския началник да напише незаконния фиш. И двамата обаче обжалваха присъдите си и поискаха да бъдат оправдани с мотива, че извършеното от тях е малозначително.
Случаят е немаловажен, тъй като се касае за деяние, свързано с работата на полицейски служители, в чиито правомощия влиза констатирането и санкционирането на нарушения, а фактически те са препятствали законосъобразното протичане на съставянето на акт, пишат в мотивите си съдиите на втора инстанция. И въпреки че двамата са били пенсионирани след развилото се дисциплинарно производство срещу тях за потъпкване на закона за МВР, окръжните магистрати сметнаха, че трябва да им бъдат наложени и забрани да заемат държавни и обществени длъжности за срок от три години, който започва да тече от влизане на присъдата в сила.