Едно френско ястие носи името на италианско селце в Пиемонт, но италианците никога не са имали претенции за авторство. Задушеното пиле Маренго има любопитна история и точна рождена дата - 14 юни 1800 г. Тогава войските на Наполеон в околностите на Маренго побеждават значително по-многобройната австрийска армия на генерал Майкъл фон Мелас с изненадваща атака в края на деня. Австрийците са изтласкани отвъд Алпите, а Наполеон придобива славата на велик пълководец.
След този триумф Бонапарт поискал от полевия готвач шеф Дюнан да му приготви ястие с каквито продукти има на разположение. А това съвсем не било лесно. Защото италианските селяни криели всичко не само от нашествениците австрийци, но и от последвалите ги французи. Така че Дюнан бил изправен пред дилема - да се разшета из селото и да намери нещо за готвене или да попадне под гръмотевичния гняв на великия пълководец. След такава битка като край Маренго единственото, което успял да вземе от селските дворове, било едно пиле, няколко яйца, зехтин, маслини, лук и чесън. От близката река войник донесъл раци, а от запасите на армията Дюнан добавил сухари, доматено пюре и сухи подправки. под ръка му бил и френският коняк, дори се твърди, че готвачът използвал личната манерка на Наполеон. От всичко това съобразителният Дюнан направил задушено пилешко със зеленчуци и доматен сос с коняк, което украсил с варени раци и поднесъл заедно с филия сухар и пържено яйце отгоре. Впрочем гарнитурата от печен хляб и пържено яйце е класическа във френската кухня в края на 18 и началото на 19 век и Наполеон много я обичал.
Според някои историци бъдещият френски император толкова много харесал ястието, че наредил да му го готвят след всяка битка. Дори кръстил коня си Маренго, макар че може да се спори дали е бил вдъхновен точно от творчеството на Дюнан, или от селото, където сразил австрийците. Когато по-късно Дюнан направил няколко експеримента и сменил раците с гъби и коняка с вино, Наполеон отказал новата версия с убеждението, че ще му донесе лош късмет.
Ако ви се струва странно съчетанието на пилешко с раци и наситен с аромати сос, има едно обяснение, за което обаче няма писмени доказателства. Според някои историци Наполеон мразел пилешко месо. Представете си сега в каква критична ситуация е изпаднал шеф Дюнан, след като успял да намери само едно пиле. Но е много вероятно с цялото това изобилие от аромати и продукти да е прикрил успешно омразното пилешко. По-късно наистина раците изчезнали от рецептата за сметка на гъбите, а геният на френската кухня Огюст Ескофие дори прибавил бели трюфели, които впрочем били в изобилие в района на Пиемонт, но неизвестно защо не присъстват в ястието на Дюнан.
 

Пиле Маренго

Необходими продукти:
1/2 пиле
30 мл зехтин
2 глави лук
2 скилидки чесън
50 мл коняк „Наполеон“
100 мл бяло вино
300 г доматено пюре
10 маслини без костилки
сол
черен пипер
За гарнитурата:
бял хляб
1 скилидка чесън
10 мл зехтин 
2 яйца
4 скариди
1 с.л. зехтин

Начин на приготвяне:
Пилето се нарязва на парчета, овкусява се със сол, черен пипер и зехтин и се запържва в сгорещен тиган. Прибавят се лукът и чесънът, нарязани на ситно. Наливат се конякът и бялото вино. Добавят се доматеното пюре и маслините, похлупва се и се оставя да къкри още 20 минути.
От белия хляб се нарязват филии, на които се маха кората. Натъркват се с чесън, намазват се със зехтин и се пекат на 200 градуса, докато станат хрупкави. 
Скаридите се почистват, измиват се и се подсушават. Овкусяват се със сол и пипер, запържват се в зехтин за кратко и се изваждат от тигана. 
В същия тиган се изпържват двете яйца на очи. 
Пилешкото се сервира в чиния, отгоре се подреждат скаридите, а до него се поставя печената филийка с пържено яйце отгоре.