10.5 килограма псевдоефедрин, който се използва за производство на наркотика пико, са открити в мъж и жена от ромски произход в четвъртък вечерта на Дунав мост. Те са задържани в идващ от Стара Загора микробус след гонка на граничния пункт с два джипа на митницата и на Гранична полиция.
Акцията по задържането им е проведена под ръководството на Окръжна прокуратура в Русе с участието на ГД „Национална полиция“, ОДМВР-Стара Загора, митничари и граничари. Целта на операцията е пресичане на канал за износ на прекурсори от Стара Загора към Европа през Дунав мост.
Около 17 часа на граничния пункт пристигнал микробус с пътници от Стара Загора за Германия. Във возилото е пътувал 34-годишният С.С., чиято задача е била да се оглежда по граничните пунктове и при съмнения за опасност да предупреждава идващия след него друг микробус с пътници пак от Стара Загора, в който пътували двете мулета на прекурсори.
Автомобилът е пренасочен за проверка в халето, тъй полицията вече имала данни за два буса с роми от една махала, които пренасят суровина за дрога за Германия. По време на проверката митничарите забелязали, че един от пътниците пристъпва нервно и пише SMS, а щом излезли навън, униформените видели микробус да върти гуми при обратен завой в граничния пункт и да се насочва извън оградата. След беглеца се спуснали два джипа с митничари и граничари и по бул.“България“ бусът е задържан и върнат в митническото хале. Тогава в сака на 27-годишната М.К. са намерени четири пакета с общо 7.762 кг таблетки псевдоефедрин. Около кръста на 25-годишния й спътник С.З. пък бил увит пояс от цветен чаршаф, в който имало още три пакета прекурсори с тегло 2.8 кг.
В хода на оперативно-издирвателните действия е установено, че таблетките са получени от 39-годишния М.М. от Стара Загора. Той е установен и задържан от служители на тамошната дирекция на МВР. По случая е образувано досъдебно производство. Четиримата са задържани за 24 часа.
По цени на черния пазар количеството прекурсори е за 100 000 евро. От тези 10.5 кг псевдоефедрин обаче може да се извлекат 8 кила пико, от които излизат 8000 дози на стойност 240 000 евро.