В конкуренция с повече от 400 връстници от цялата страна трима русенски ученици успяха да победят в конкурса за иновационен лагер на „Джуниър Ачийвмънт“, като представиха свои разработки как с инвестиция от 20 000 лева могат да променят града си. Това са Александър Межри от СОУ за европейски езици, Нора Пиперева от ПГ по икономика и управление и Александрина Павлова от МГ „Баба Тонка“. Всички те са участвали в различни извънкласни форми, които насърчават предприемачеството и иновативното мислене.
Александър Межри е дванайсетокласник и неговото предложение е да се възстанови сладкарницата на телевизионната кула, като прозорците са не само панорамни, а интерактивни. Само с едно натискане на стъклото гостите в кафенето ще научават историята на града и обектите, които виждат, и ще обикнат още повече Русе, обясни Александър. Макар да има национален успех в предприемачеството, той вече се подготвя за кандидатстудентските изпити по медицина. Мисля, че този иновационен лагер ми е само от полза, тъй като и в медицината има нужда от различен тип мислене, насочено към хората, и оптимизиране на разходите, допълва той.
Нора Пиперева е предложила да се създаде предприятие за преработка на зърнени храни с изтекъл срок на годност, като вторичният продукт може да се използва за храна на животни - в приюти или ферми. Като възпитаник на ПГ по икономика десетокласничката е описала точно процеса и стойността на всеки от етапите за производство.
За Александрина Павлова инвестицията от 20 000 лева е напълно достатъчна, за да се направи алгоритъм за хранене на учениците във всички училища на Русе. Чрез електронна система на заявки, обработване и плащане може да се организира схема, по която вече съществуващите фирми за кетъринг да прибавят към работата си и отговорността за учениците. По този начин всеки би могъл да избира каква храна предпочита и да я получава топла в столовата на училището си, а не да търси баници или мекици някъде по улиците, обяснява тя.
Разработките на тримата са впечатлили журито и през този уикенд те ще решават казуси в София под ръководството на мениджъри-доброволци. Младежката инициатива е подкрепена от авторитетни компании и неправителствени организации и е една от най-успешните практики за тийнейджъри с бизнес нюх.