Намалява броят на банките и институциите, които търсят вземанията си чрез съда. На какво обаче се дължи тази тенденция през последните години, която се наблюдава не само в Русе, но и в цялата страна, е въпрос с много отговори. Това стана ясно от отчета за изтеклата 2013 година на Районния съд. Именно заради по-малкото заповедни производства, с които се търсят безспорно дължими суми и вещи, броят на гражданските дела е намалял с 1200.
„Вероятно тази тенденция се дължи на факта, че банките определено затегнаха условията за отпускане на кредити и не дават пари с лека ръка, както правеха преди години“, коментира председателят на съда Венцислав Василев. 
Фактът, че все повече хора търсят работа и препитание в чужбина и реално намаляват тези, които теглят кредити, също играе съществена роля.
1 милион и 930 хиляди лева е събрал съдът през изтеклата година от държавни такси. Издръжката на правораздавателната институция е 2 милиона и 200 хиляди лева. Въпреки добрата събираемост на таксите, според магистратите е необходимо да се повишават парите, които се плащат за част от делата.
„За обжалването на наказателно постановление например не се плаща такса, а често по делото трябва да се извършат експертизи. Понякога те са специфични и струват 5000-7000 лева, които се поемат от съда“, мотивира се Василев. В редицата на евтините попадат и частните наказателни дела. Популярни сред тях са например делата за клевета и обида, които се завеждат само срещу 12 лева.
Особен бум през последните години бележат делата за ухапвания от улични кучета и инциденти заради лошата инфраструктура. Това са дела, които преди 6-7 години са били почти непознати, отбелязват още от съда. 
Около 160 шофьори са останали без книжки, след като са седнали зад волана с алкохолна концентрация над 1.2 промила. Цифрата им намалява, а магистратите предполагат, че това се дължи на възприетата практика почерпените водачи да се наказват с 1 година забрана да карат. Решението на Русенския районен съд е доста по-сурово от практиката на останалите съдилища, където пияните шофьори остават без книжка само за няколко месеца.
Както „Утро“ писа, най-популярното престъпление през изминалата година са били кражбите. Впечатление прави обаче, че от 208 такива случая около половината са свързани с отнемане на черни и цветни метали и вещи, с които хората да си осигурят препитание, и дребни пари. Или иначе казано - престъпления, които се дължат на тежките социални и икономически условия, в които живеят хората.
Най-голямо е увеличението на случаите на незаконно преминаване на границата. От 45 през 2012 година те са скочили на 109. В 95% от делата става дума за хора от Сирия, които бягат от нещастието и се надяват да прекосят Дунав мост я скрити в някой багажник, я с чужди или фалшиви документи. И в крайна сметка да се доберат до по-добър живот в Западна Европа.
Районният съд завърши 2013 година без нито един сигнал за корупция, подаден от граждани.