Емили Дикинсън е вертикал, който може да ни накара да вдигнем глава нагоре и да видим ангелите по покривите на прекрасните русенски сгради. Така авторката на пиесата „Бяло върху бяло“ Майя Праматарова синтезира съзвучието между поезията на голямата поетеса Емили Дикинсън и въпросите, паралелите и контрапунктите в спектакъла, подготвен на русенска сцена. Както „Утро“ писа, Праматарова пристигна специално от Ню Йорк, където живее, за да съпреживее българската премиера на новата си пиеса. 
Изборът „Бяло върху бяло“ да бъде поставена именно в Русе, се обяснява с екипа, който прави спектакъла, каза авторката. И поясни, че с Лидия Стефанова и Мариана Крумова, които изпълняват ролите на Бездомната и Непознатата, са работили преди време в „Сфумато“, а с режисьора Венцислав Асенов се познават от 20 години. Заедно с тях в тези няколко дни аз намерих своя русенски дом на тази сцена, която носи името на друг артист, символ на ярка театралност и искреност -Константин Димчев, каза Праматарова. 
Въпреки че замисълът тръгва от поезията на Дикинсън и от посещение в дома й, от който практически поетесата не е излизала кажи-речи през целия си живот, пиесата не е биография на американката. Улицата влиза на сцената, сцената излиза навън, отключват се емоции и асоциации, сенки, силуети, остра чувствителност и образност - всичко това прави представлението бутиково, на него трябва да поискаш да влезеш, каза режисьорът Венцислав Асенов. Ако след финала поне двама души потърсят книга на Емили Дикинсън, значи сме успели, добави той. С „Бяло върху бяло“, изграден върху отправки от света на най-затворената в себе си, но в същото време най-отворена към света поетеса, арт екипът отправя провокация към съвременния човек - прекомерно отворен и освободен от граници и ключалки, но заедно с това затворен в себе си, казаха артистите.
Билетите за двете премиери са изчерпани, все още могат да се намерят билети за октомври.