„На първа инстанция вече имам присъда от 1 година ефективно и макар да я обжалвам, ми е ясно, че ще вляза в затвора. За какво тогава в същото време да ходя да си изпълнявам пробацията, на която съм осъден преди 3 години“, предвидливо обобщи положението си 8 пъти съденият Давид Д. Мъжът се изправи за пореден път пред съда, именно защото е зарязал срещите с пробационен инспектор и спрял да полага общественополезен труд. Затова и прокуратурата, и пробационната служба поискаха 40-годишният мъж да влезе в затвора.
Впрочем Давид започнал престъпната си кариера още като непълнолетен, когато се вихрил с кражби. С течение на годините продължил да свива откъдето каквото може, а впоследствие придобил и опасния навик да пие и кара, макар никога да не е имал шофьорска книжка. 
Така през септември 2012 година той се сдобил с въпросната присъда от 3 години пробация заради въртене на волана с 1.88 промила алкохол. През първите две години Давид имал волята да изпълнява наказанието си и бил почти изряден. Впоследствие обаче, когато за пореден път бил хванат в крачка, изгубил всякаква мотивация да продължава в правия път. Желанието му да си изпълнява пробацията секнало, когато през май тази година се качил отново пиян да шофира, като този път дори, докато давал на заден ход, блъснал човек в инвалидна количка. Явно осъзнал, че е въпрос на време да влезе в затвора и решил да не си дава зор с предишните присъди. 
В крайна сметка обясненията му пред съда, че така и така затворът го чака, не бяха приети насериозно, като вместо това магистратите обърнаха внимание, че нищо не му е пречело от юни досега да си изпълнява съвестно пробационните мерки. Затова решиха оставащите 2 месеца и 3 дни от наказанието му да бъдат заменени за 1 месец и 1 ден зад решетките. Така Давид се доближи още повече до прекрачване на прага на затвора.