Принудително спиране на инсталацията за каруселно леене на алуминий в „Монтюпе“ и пломбиране на устройството, докато не бъде вкарано в релси и започне да отговаря на изискванията. Заповед с тези мерки, с които се ограничава дейността на част от френската компания, издаде вчера Регионалната инспекция по околната среда и водите. 
Има данни, че дружеството е отказало да приеме по каналния ред заповедта. Въпреки това от екоинспекцията съобщават, че пломбирането на леярната ще се извърши в петък от експерти в РИОСВ и представители на „Монтюпе“.                 
Вероятно на запечатването ще присъства и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, чието посещение се очакваше още вчера.
Представители на почти всички русенски медии прекараха повече от час пред портала на фирмата в очакване на предварително обявена среща с медиите на индустриалния директор на „Монтюпе“ Микаел Бризон, но тя бе отменена и се очаква да се състои днес.
Заповедта за затваряне на част от производството може да се обжалва в 14-дневен срок от връчването й пред министъра на околната среда и водите или пред Административния съд в Русе. Оспорването й обаче няма да спре нейното изпълнение.
Освен с информация за предстоящото пломбиране на част от „Монтюпе“ от РИОСВ излязоха с официални данни, че резултатите от непрекъснатите 24-часови измервания с мобилната автоматична станция за контрол на качеството на въздуха, която се намира в района на Източната промишлена зона, не отчита превишения на измерените 8 показатели. Това показали замерванията в периода 19-22 септември 2015 г.
На 21 и 22 септември са извършени измервания след оплаквания и сигнали с портативен газанализатор в кварталите „Възраждане“ и „Здравец Изток“ на 27 показателя, както и с мобилната автоматична станция в Източна промишлена зона. При извършените обходи експерти установили, че сигналите са основателни, но уредите не са отчели превишения на нормите на следените показатели. Очакват се резултатите от извършените пробонабирания за съдържание на летливи органични съединения във въздуха.
Както „Утро“ писа, Русе осъмна рекордно обгазен на 15 септември, което предизвика бурно обществено недоволство, масови сигнали в РИОСВ и протестно шествие. Още тогава екоинспекцията заяви, че единият от замърсителите отново е дежурният санкциониран „Монтюпе“, но има и друг виновник за тежките миризми. По-късно депутатката Светлана Ангелова съобщи пред „Утро“, че се проверява петролната компания „Лубрика“. А проблемите с отровните емисии и редовните зловония на изгорено и бакелит продължават вече втора година.