- Г-н Ибрям, какви са мотивите ви да се кандидатирате за кмет на Русе?
- Роден съм в Русе, учил съм и съм работил дълго време тук. Моята политическа кариера започна също от Русе. Аз съм взел много от този град, обичам го, имам много приятели и голям респект от хората, които денонощно работят в него. Не на последно място -  единодушната ми номинация от всички местни структури на ДПС в община Русе и, разбира се, решението на централното ръководство на ДПС. Това са все мотиви, които ме подбуждат да се кандидатирам за кмет на Русе.
- На каква кампания ще заложите и как ще спечелите симпатиите на русенци?
- Ще заложа на позитивна кампания, разбира се. Симпатиите на русенци възнамерявам да ги спечеля с прозрачност в управлението ми и отворени врати за всичко и всеки.
- Какви ще бъдат основните акценти в предизборната ви кампания и как ще мотивирате русенци да гласуват за вас?
- В максимална степен да се възползваме от възможностите на оперативните програми, Програмата за трансгранично сътрудничество и „Региони в растеж“. Осигуряване на по-благоприятна бизнес среда и спиране на злоупотребата с власт. Познавам много хора специалисти в града, които ме познават добре. Те знаят какво мога и най-вече знаят, че могат да ми се доверят и аз няма да ги подведа. Запознат съм добре с инфраструктурата на града, институциите, икономическия потенциал и най-важното - проблемите с околната среда.
- Какъв опит имате в управлението на общински дела?
- В периода 1991-1997 година съм бил съответно кмет на Юделник, след което общински съветник в община Сливо поле. Но смятам, че дори и без опит в общинска администрация, ако си добър ръководител със съответните качества и екип, ще се постигнат добри резултати. Това е огромен и тежък мениджмънт, който се нуждае от гъвкаво, прагматично и разумно координиране. Аз имам сили да се справя с тези предизвикателства. Не за първи път се занимавам с обществени дела и затова смея да твърдя, че имам силата и капацитета. Това ми дава увереност, че мога да бъда кмет на Русе, и то точно такъв, какъвто русенци си го представят. С две думи: Аз ще се справя - това е моето дълбоко убеждение.
- Кои са най-сериозните проблеми на Русе?
- Един град винаги си има своите проблеми. През последните няколко години един от най-важните и основни за Русе е замърсяването на въздуха. Бяхме го позабравили. Решаването на този важен проблем няма да бъде никак лесно. Смея да твърдя, че аз бих направил много, но точно в този случай бих имал нужда от помощта на всички русенци. Аз се присъединявам към техните сегашни протести и считам, че това е най-прекият и бърз начин за решаване на този проблем. Чистият въздух е право на всеки човек и тук не бива да се правят никакви компромиси. Не можем да говорим, че Русе е най- европейският град и град на свободния дух, след като има такъв тежък проблем за решаване. Това ще има негативни последици за Русе като среда за инвестиране, място за културни и спортни прояви, туристическа дестинация и така нататък. С други думи, ако не се реши проблемът  с българските институции, аз бих потърсил решението му чрез европейските институции. Освен проблема с въздуха, на дневен ред стоят и проблемите, свързани с отпадните води в съставните агломерации на град Русе, недостигът на детски градини и площадки, спортни комплекси и съоръжения, зелени зони за отдих, липсата на паркоместа - основно в централната част на града, както и канализацията на града след обилни валежи.
Не по-маловажен е въпросът с бизнеса - най-вече средния и малкия, които са блокирани с десетки  безсмислени административни правила и закони. Той едвам диша, а в същото време е гръбнакът на едно общество: създава заетост, създава и произвежда капитал, от които печелят градът и неговите жители.
- Ако бъдете избран за кмет, кое е първото нещо, което ще направите за града?
- Несериозно би звучало, ако ви кажа, че ще привлека нови инвестиции, чрез които да се намали безработицата и да се повиши стандартът на живот, след като Русе има проблеми, свързани с околната среда.
Проблемът за въздуха в Русе в момента е най- актуален и най-належащ за решаване. За съжаление, това е проблем, който ще отнеме време и ще струва много нерви, докато се стигне до крайната развръзка. Важното е протестите на русенци да продължат, докато не се стигне до видими резултати. Зад този въпрос стоят много тежки финансови и политически, а може би и външни за страната интереси, които не могат да бъдат решени само чрез кмета на общината. Мисля си, че е добре, че сме в демокрация за разлика от обгазяванията през осемдесетте  години. В демокрация сме - нека да повторя, това е шанс, наш капитал, нещо, което преди го нямахме. Това ще рече, че народът също има право да говори, да съди и неговият глас трябва да бъде чут и правилно разтълкуван. Ние трябва да вземем нещата в собствените си ръце, вместо да стоим сами вкъщи или в кафенетата,  да обвиняваме този или онзи или да се оплакваме на съседите и приятелите си. Ясно е, че заедно можем да постигнем повече, отколкото сами.
- Оптимист ли сте, че един кмет от друга партия, ще може да работи нормално и добре с управляващата коалиция?
- А защо не? Оптимист съм, разбира се, след като се работи за благото на хората, не виждам проблем. Цветът и партийната принадлежност не следва да са определящи в работата на кмета, след като всеки от кандидатите заявява, че ще работи за хората, живеещи на територията на общината. В края на краищата да не говорим, че първо сме хора и сетне всичко друго, което следва от това.
- Кои политически сили очаквате да ви подкрепят, ако се стигне до балотаж?
- Не очаквам подкрепа от политическите сили, а от хората в града и общината.
- Планирате ли вече как ще стартирате кампанията и на какво мото ще заложите?
- Разбира се, имаме интересни идеи, които са свързани с ежедневните проблеми на хората. Във всеки случай ще заложим на по-малко еуфория, по-малко излишни емоции и по-малко бутафорни инсценировки. Повече разум, прагматизъм, смислени и логически действия.
Мотото ще е: „Ние сме за по-добър живот и по-чист въздух за русенци“.