„Булгартрансгаз“ обяви нова обществена поръчка за изграждане на основен газопровод DN 500 от преход под река Дунав за междусистемно свързване на газопреносните системи на Румъния и България. Според обявлението на сайта на дружеството, документи за участие могат да се подават до 16 октомври.
До новата обществена поръчка се стигна, след като избраният през март изпълнител - „Станилов“ ЕООД, така и не подписа договор. Той трябваше да построи за 169 дни трасето от 2.1 км по дъното на река Дунав между Русе и Гюргево срещу 4 599 699.75 евро без ДДС. За целта компанията бе ангажирала германската фирма „ЛМР Дрилинг“, която има опит в подводно сондиране в редица проекти в европейски държави, както и „Инстасървис“. Както стана ясно обаче, прокарването на тръбата под Дунав се оказва и за тях твърде голямо предизвикателство.
Фирма „Станилов“ не предостави исканите й гаранции. Така тя ще загуби внесения депозит от 45 хил. евро, но ще избегне съдбата на предишния изпълнител на проекта - консорциум от румънски фирми, водени от компанията „Кала“. Те не само бяха отстранени с прекратяване на договора, но платиха и неустойки за неизпълнението на тази част от газопровода, като същевременно загубиха скъпо оборудване в каверни по дъното на Дунав при опитите за прокарване на тръбите.
Последно определеният краен срок за отчитане на изпълнението на проекта пред Брюксел е до края на 2016 г. ЕК даде 9 млн. евро за газопровода, който трябва да повиши енергийната сигурност в региона.