Интелигентна система за събиране на данни ще отчита трафика по пътя между Русе и Бяла и метеорологичните условия в района. Това става ясно от проект на Агенция „Пътна инфраструктура“ на стойност 5 837 134 лв., който трябва да се реализира до края на октомври. 
По време на първия етап се изграждат 100 автоматични преброителни пункта и 6 автоматични устройства за следене на метеорологичните условия в страната. Едно от тях ще се бъде на пътя Русе-Бяла. В тази си част проектът е пилотен, очаква се автоматични устройства за следене на метеорологичните условия да бъдат поставени и на други места. Устройствата могат да се използват и за прогнозиране на времето, а оттам и състоянието на настилката за няколко дни напред.
По време на втория етап се поставят 20 пътни знака с възможност за дистанционно изменение, два от които в нашата област. Това са дисплеи със светодиоди, които ще осигурят надеждно и своевременно уведомяване на шофьорите за актуалната пътна обстановка, за ремонти, алтернативни маршрути.
Третата част от проекта ще осигури обратна връзка на АПИ и ще даде възможност за анализ на пътната обстановка от различни събирателни точки - и то в реално време.  
Изпълнители на трите етапа от проекта са ДЗЗД „Сдружение Контракс Инфра“, „Системни комуникации“ ЕООД и „Декарт“ ООД.