Българо-румънски технически секретариат по Дунавската стратегия в Русе договори по време на 12-дневната си командировка в Румъния министърът на туризма Николина Ангелкова, съобщи самата тя вчера в Николово. По нейни думи се очаква до месец секретариатът реално да започне да функционира. Съвместният център ще бъде по частта от Дунавската стратегия, която касае туризма, културата и връзката между хората. Новината изненада кмета на Русе Пламен Стоилов и народния представител Пламен Нунев, които я научиха заедно с журналистите.
„Още от предишния програмен период се боря този секретариат да е в Русе. Предстои решението да се изпрати до Европейската комисия“, уточни Ангелкова.
Министърът бе в Николово, за да участва в откриването на обновения център на кв.“Липник“ и за да разгледа Лесопарка. Тя бе посрещната с рецитиране на „Обич“ на Дора Габе от малкия Анатоли, а след това бе поздравена и с песента „Излел е Дельо хайдутин“.
22 септември е двоен празник за жителите на Николово, посочи Ангелкова. Тя обърна внимание, че селото ще се превърне в прекрасна туристическа атракция, тъй като замяната на Лесопарка е факт след продължила 25 години борба и вече е собственост на Община Русе. Ангелкова обеща и Министерството на туризма да работи по популяризирането на тази дестинация.
На откриването на облагородения център, който вече има фонтан и беседка, присъстваха още депутатите Пламен Нунев, Светлана Ангелова и Свилен Иванов, кметът на Русе Пламен Стоилов и кметът на Николово Марийка Генова. Нунев подчерта, че в селото не е стъпвал министерски крак от над 30 години и благодари на Ангелкова за гостуването й. Освен с ремонтирания център по общинската програма за финансиране на проекти на малките населени места Генова се похвали и с новоизградена спортна площадка със стрийт фитнес, на която обаче рязането на лентичката предстояло.
Ангелкова обяви и предстоящото откриване на съвместен българо-румънски туристически офис в Шанхай, което се надява да е факт пред май 2016 година. Министърът разказа, че до края на годината й предстои пътуване в Индия, където ще води разговори за облекчаване на визовите процедури с България. Причината - интересът на Боливуд към нашата страна като сценична площадка. 
„Две от продукциите, които са снимани тук, са в челото по гледаемост в Индия и много индийци искат да посетят България. От януари започват снимките на още пет филма в Банско и по морето, затова смятам, че в тази насока имаме големи перспективи“, обясни Ангелкова. Министърът посочи, че води разговори с председателя на Националната агенция по туризъм на Русия като цел на сътрудничеството им е за следващия летен сезон проблемът с отлива на руски туристи да се разреши. Тя прогнозира, че той може да се навакса, като се надява големият спад на руски почиващи от юни да бъде компенсиран от благодатните август и септември. Ангелкова посочи, че за първите седем месеца на годината спадът в туризма е общо 2%.
След гостуването в Николово, министърът преряза лентички на обновени паркове, беседки и фонтани в Тръстеник, Острица, Караманово и Пиперково.