С извадки от текста на Манифеста на княз Фердинанд, с който се провъзгласява независимостта на България, започна днес тържеството пред Паметника на свободата в Русе. Прочетоха ги актьорите Виктор Иванов и Виттория Николова, които са най-новите попълнения в трупата на драматичен театър „Сава Огнянов“ и за първи път са водещи на празничната церемония. Преди това Общинският духов оркестър свири военни маршове и бе приет рапортът на специално построената за случая военна рота. 
В своето слово областният управител Стефко Бурджиев припомни, че Русе е играл важна роля в обявяването на независимостта преди 107 години. Той подчерта, че идеята за държавен суверенитет е тръгнала от Русе - тя е на членовете на местното патриотично дружество „България за себе си“, създадено през 1886 година. А на 22 септември 1908 г. от Русе правителството и князът поемат към Велико Търново и храма „Свети четиридесет мъченици“, каза Бурджиев. 
Благодарствен молебен беше отслужен от Русенския митрополит Наум, който завърши с многолетствие и благопожелания. Солистът на детска вокална група „Слънце“ Явор Геров изпя песента на Емил Димитров „Ако си дал“, а накрая пред паметника бяха поднесени венци и цветя.