Електронните карти за пътуване в градския транспорт влизат в сила от 1 ноември, като издаването им ще започне в края на октомври, обявиха на пресконференция вчера кметът Пламен Стоилов и заместникът му Димитър Наков.
Картите ще се издават в Центъра за контрол и управление на обществения градския транспорт на бул.“Скобелев“ 45. Цената на пътуването няма да се променя - тя остава 1 лев, но има съществена разлика. Един час след таксуването електронният билет ще е валиден и в това време с него може да се ползват няколко автобуса или тролея, като в рамките на тези 60 минути виртуалният билет служи и за пътническа застраховка в градския транспорт. Освен това с една електронна карта могат да пътуват няколко човека, ако собственикът й има достатъчно пари в нея и заяви билети за спътниците си. С електронните карти всички социални преференции остават в сила, обмисля се и добавяне на нови като издаване на фамилни или уикенд карти, при които пътуващите ще се возят за по 50 стотинки.
Хартиените билети, които се продават в автобуси и тролеи, се запазват. 
Всеки желаещ да ползва електронна карта, трябва да попълни формуляр в Центъра за контрол и управление на обществения градски транспорт на бул.“Скобелев“ 45 /бившата сграда на СБА/. Самите карти са два вида - лична със снимка на притежателя си и фирмена без снимка, за да може да се ползва от повече хора. Картите се зареждат в специални устройства с пари в брой или с трансфер от банкова карта. Автоматите са 86 и освен на „Скобелев“ 45 ще бъдат разположени на 10 от най-натоварените спирки в града, в големи търговски центрове, на пазарите, в университета, на жп гарата и автогарата и в малки магазинчета в различни квартали. 
Ако картата бъде загубена или открадната, се блокира след подаване на сигнал, за да не се изразходват заредените в нея пари. Нова пластика се получава след подаване на заявление. 
След изтичане на платения 1 час или достигане на последната спирка от маршрута GPS система автоматично анулира всички пътувания и за ново пътуване е необходимо ново таксуване. Същото важи и за хартиените билети - на тях вече ще има отпечатани уникални баркодове, които не позволяват повторното им използване. Електронната карта се издава безплатно. В случай на унищожаване, загубване или пък ако някой пожелае да притежава още една, ще трябва да плати 2-3 лева, каквато е цената на самата пластика.
В автобусите и тролеите валидиращото устройство е зад седалката на шофьора, а на голямо светлинно табло на предното стъкло се изписва маршрутът на съответната линия и местата за връзките с други линии.
„Системата за електронни карти в Русе е единствена в страната, тъй като в София тя е изпълнена частично“, посочи представителят на консорциум „I трафик 2014“ Веселин Димитров. По думите му уникалното в нея е, че тя позволява на русенци да планират своя график на пътуване. 
Надявам се до края на ноември електронната система да работи ефективно. Така ще се премахне всякаква възможност за машинации с билетите, а и самите превозни средства ще бъдат под постоянен контрол благодарение на монтираните GPS-и. След пускането на обновеното кръгово движение до „Булстрад Арена“ и пробива „Кауфланд“ ще бъде възложен анализ на транспортната схема и ще се изработи нова през следващата година, каза кметът Пламен Стоилов.